HomeHL-WorldΕλβετία: Αρχίζει σήμερα η διάσκεψη για το Κυπριακό

Ελβετία: Αρχίζει σήμερα η διάσκεψη για το Κυπριακό

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με το κεφάλαιο «Ασφάλεια και Εγγυήσεις»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπό το φως των νέων δεδομένων που σηματοδοτεί η απόσυρση του εγγράφου Άιντε για τα θέματα των εγγυήσεων και της Ασφάλειας, ως αποτέλεσμα της έντονης δυσφορίας Αθήνας και Λευκωσίας, αρχίζει, σήμερα στις 10:00 το πρωί (11:00 ώρα Ελλάδος), η δεύτερη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με το κεφάλαιο «Ασφάλεια και Εγγυήσεις», από το σημείο δηλαδή όπου σταμάτησαν οι συνομιλίες στη Γενεύη, τον περασμένο Ιανουάριο, πριν η Τουρκία αποχωρήσει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Καθοριστικής σημασίας αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή πρώτη μέρα της Διάσκεψης, η οποία θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας και μία πρώτη εικόνα για το αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε, μολονότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, ο σχεδιασμός για τη διάρκεια της Διάσκεψης είναι για έως τις 7 Ιουλίου, χωρίς να είναι σίγουρο εάν η ημερομηνία αυτή θα παραταθεί ή εάν όλα τελειώσουν νωρίτερα.

Με τα νέα δεδομένα, ήδη έως αργά χθες το βράδυ, σημειώθηκε σειρά διμερών συναντήσεων. Αμέσως μετά την άφιξή τους στο ελβετικό θέρετρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είχαν συνάντηση για την οριστικοποίηση της κοινής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου.

Ο κ. Κοτζιάς είχε επίσης συνάντηση με τον κ. Άιντε με τον οποία και συζήτησε για οργανωτικά ζητήματα της Διάσκεψης, ενώ έπειτα από το δείπνο που παρατέθηκε στις αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων μερών, παρουσία και της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε και με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση