HomeHL-GreeceΑνατροπή στις εκλογές των φαρμακοποιών: Ο επί 21 χρόνια Πρόεδρος δεν εξελέγη καν

Ανατροπή στις εκλογές των φαρμακοποιών: Ο επί 21 χρόνια Πρόεδρος δεν εξελέγη καν

Νέο τοπίο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ριζική, ανατρεπτική, σχεδόν βίαιη, είναι η αναδιάταξη που επήλθε στον κλάδο των φαρμακοποιών, σύμφωνα με τους ίδιους, μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Η μη εκλογή δύο κραταιών συνδικαλιστών δύο μεγάλων συλλόγων αλλά και πρώην προέδρων του ΠΦΣ, του επί 21 χρόνια προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας, (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνου Λουράντου και του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη, και το «μαύρο» στα αμιγώς κομματικά ψηφοδέλτια, είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά των αρχαιρεσιών στον ΠΦΣ το περασμένο Σάββατο, όπου συμμετείχαν 178 εκλέκτορες από τους κατά τόπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας.

Εκτός ΔΣ στον ΠΦΣ έμεινε και απερχόμενος αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, κ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος, ενώ με μία έδρα παρέμεινε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Κωνσταντίνος Κούβαρης.

Ο γαλάζιος «αντάρτης» από τη Λέσβο

Ανατροπή θεωρήθηκε όμως και η πρωτιά σε ψήφους του προερχόμενου από την «γαλάζια παράταξη» του Θεοδοσιάδη, κ. Απόστολου Βαλτά, που είναι πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου. Το βέβαιον είναι ότι αποτελεί πρωτιά από άποψης… γεωγραφικής, καθώς είναι η πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον δύο δεκαετίες που ο πρόεδρος του ΠΦΣ δεν προέρχεται από φαρμακευτικό σύλλογο της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης. Επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ», που στις προηγούμενες εκλογές είχε κατέβει με την επίσημη υποστήριξη της ΝΔ ο «αντάρτης» των προχθεσινών εκλογών, ο κ. Βαλτάς κατήγαγε τη νίκη με 36 ψήφους και 3 έδρες, έχοντας σαφείς θέσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα του σύγχρονου Έλληνα φαρμακοποιού.

Ποιοι έριξαν «μαύρο» στον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΦΣ, κ. Λουράντο

Στον αντίποδα της νίκης του κ. Βαλτά βρίσκεται το «μαύρο» του κ. Λουράντου, του πιο αναγνωρίσιμου εκπροσώπου των Ελλήνων φαρμακοποιών. Έχοντας μεγάλη συνδικαλιστική εμπειρία στον ΦΣΑ ο κ. Λουράντος βρέθηκε το 2014 στο τιμόνι και του ΠΦΣ, ωστόσο έκτοτε ξεκίνησε και μια πολιτική παλινδρόμηση την οποία όπως αποδεικνύεται πλήρωσε ακριβά. Από τη γαλάζια παράταξη της ΝΔ πέρασε στην αντίπερα όχθη, καταλογίζοντας στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ όλα τα μνημονιακά μέτρα κατά των φαρμακοποιών.

Ουδείς εκ των φαρμακοποιών αλλά και των κομμάτων ξέχασε τις απειλές του το 2014 ότι τα 11.000 φαρμακεία θα γίνουν εκλογικά κέντρα – τάφοι για τη ΝΔ. Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν υλοποίησε καμία από τις προεκλογικές υποσχέσεις για τον κλάδο των φαρμακοποιών -ούτε καν το θέμα του ωραρίου- ο κ. Λουράντος άρχισε να δηλώνει «στρατιώτης του κλάδου», αποποιούμενος κάθε κομματική ταυτότητα αλλά η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει. Και αποτυπώθηκε στις εκλογές για ΔΣ όπου η παράταξη του, «Συμμαχία» έλαβε μόλις μία έδρα, με τον ίδιο να μην καταφέρει ούτε να εκλεγεί.

Από την κάλπη ο κ. Λουράντος έλαβε τρεις ψήφους, όσες και ο κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, ο οποίος τελικά εξελέγη (με κλήρωση) από την ίδια παράταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαλιγιάννης δήλωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί προκειμένου να πάρει τη θέση στο ΔΣ ο κ. Λουράντος, ο οποίος όμως αρνήθηκε.

Η ήττα του Θεσσαλονικού πρώην προέδρου του ΠΦΣ

Ο εκ Θεσσαλονίκης πρώην πρόεδρος του ΠΦΣ -κατά την τριετία 2011 με 2014- κ. Θεοδοσιάδης έλαβε δύο ψήφους και κατέλαβε την έβδομη θέση μεταξύ 12 συνυποψηφίων. Ο πρώτος της παράταξής του, κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης, έλαβε 12 ψήφους και η «Αδέσμευτη Ενωτική Συνδικαλιστική Παράταξη» όπου είναι επικεφαλής ο κ. Θεοδοσιάδης, εξέλεξε άλλα τρία μέλη στο ΔΣ του ΠΦΣ. Λέγεται ότι τέθηκε το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι τέσσερις πρώτοι της παράταξης ώστε να λάβει θέση στο ΔΣ ο κ. Θεοδοσιάδης, – το οποίο φυσικά σύντομα θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί.

Ενισχυμένη βγήκε από τις αρχαιρεσίες η παράταξη «ΕΝΩΣΥ», με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Μακρυγιάννη, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και έλαβε 3 έδρες.

Από μία έδρα στο νέο ΔΣ βγάζουν επίσης οι παρατάξεις «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» (επικεφαλής κ. Νίκος Δασκαλόπουλος) με 10 ψήφους, «Νέος δρόμος» (επικεφαλής κ. Γιάννης Δαγρές) με 9 ψήφους, «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ» ( ( κ. Γιάννης Καβαλάρης) με 9 ψήφους και, τέλος, η Εκσυγχρονιστική Παρέμβαση (κ. Κώστας Τσαπέκος) με 9 ψήφους.

Η συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι 15 φαρμακοποιοί που εξελέγησαν στο ΔΣ του ΠΦΣ θα λάβουν το έγγραφο αποδοχής της εκλογής τους το οποίο πρέπει να υπογράψουν και να αποστείλουν στον ΠΦΣ. Όταν όλοι αποδεχτούν την εκλογή τους και δεν προβληθούν ενστάσεις ή αρνήσεις, τότε θα λάβουν την πρόσκληση για τη συνεδρίαση του ΔΣ που θα οδηγήσει σε συγκρότηση σε σώμα.

Από τα αποτελέσματα (Προοπτική (Βαλτάς), τρεις έδρες, ΑΕΣΠ (Θεοδοσιάδης), τρεις έδρες, ΕΝΩΣΥ (Μακρυγιάννης), τρεις έδρες, Συμμαχία (Λουράντος), μία έδρα, Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία (Δασκαλόπουλος), μία έδρα, Κίνηση για το Μέλλον (Κούβαρης), μία έδρα, Πανεπιστημονική (Καβαλάρης), μία έδρα, Εκσυγχρονιστική Παρέμβαση (Τσαπέκος), μία έδρα, Νέος Δρόμος (Δαγρές), μία έδρα) είναι προφανές το μέγεθος των ζυμώσεων και των διεργασιών που έχουν ξεκινήσει με στόχο την εκλογή του 7μελούς προεδρείου και την κατάληψη της προεδρίας. Οι συμμαχίες είναι αυτονόητες σε αυτή τη διαδικασία, καθώς υπάρχουν τρεις παρατάξεις με 3 έδρες εκάστη στο ΔΣ. Όπως αυτονόητο θεωρείται πλέον από τους φαρμακοποιούς ότι ο κλάδος τους πρέπει να διαγράψει μία πορεία διαφορετική από αυτήν που μέχρι πρότινος ακολουθούνταν.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση