HomeΚΡΗΤΗΕπιστολή Σ. Βαρδάκη για τις συμβάσεις των εργαζομένων στην ψηφιοποίηση των κινητών μνημείων

Επιστολή Σ. Βαρδάκη για τις συμβάσεις των εργαζομένων στην ψηφιοποίηση των κινητών μνημείων

Προς την αρμόδια υπουργό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το χρόνιο πρόβλημα των συμβάσεων των εργαζομένων στο έργο της Ψηφιοποίησης των Κινητών Μνημείων ανέδειξε με επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο κ. Βαρδάκης ζητά με την επιστολή του να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις των εν λόγω εργαζομένων, καθώς το έργο τους συμβάλει στην συγκρότηση του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, έχει απώτερο στόχο την διάχυση της γνώσης και την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο και οποιαδήποτε διακοπή εκτέλεσης του έργου, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Επιπλέον, με την επιστολή του ο κ. Βαρδάκης τονίζει ότι θα πρέπει να καλλιεργηθεί στους εργαζόμενους το αίσθημα της εργασιακής ασφάλειας, ώστε να συνεχίσει να εκτελείται το σημαντικό αυτό έργο απρόσκοπτα. Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, Οι εργαζόμενοι στο έργο της Ψηφιοποίησης των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουν αναλάβει ένα δύσκολο έργο, που απώτερο στόχο έχει την διάχυση της γνώσης και την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.

12736173_10209237783729614_138054032_n

Συγκεκριμένα, έχουν αναλάβει την καταγραφή, τεκμηρίωση, φωτογράφηση και ανάδειξη του υλικού πολιτισμού της χώρας σε ένα νέο, εύχρηστο και δυναμικό πληροφοριακό σύστημα δεδομένων. Το συγκεκριμένο έργο συμβάλει στη συγκρότηση του Εθνικού Αρχείου Μνημείων και συγχρόνως ενσωματώνει το πρώτο εργαλείο ψηφιακής τεκμηρίωσης και διαχείρισης μνημείων με την επωνυμία “ΠΟΛΕΜΩΝ”, ενώ επιπλέον πρόκειται για εγχείρημα πρωτοπόρο όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αφού δημιουργείται για πρώτη φορά ένα κοινό και ενιαίο σύστημα καταγραφής των κινητών μνημείων σε όλη την επικράτεια, με ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία, συμβάλλει στην επικαιροποίηση της επιστημονικής γνώσης, προάγει την αξία της ψηφιοποίησης ως μέσου προβολής του μνημειακού αποθέματος της χώρας, ενώ ενισχύει την προστασία των κινητών μνημείων (καταγεγραμμένων και ακατάγραφων) ενάντια σε κινδύνους – όπως η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων (αρχαιοκαπηλία), η φθορά και οι φυσικές και περιβαλλοντικές καταστροφές – καθώς εξασφαλίζει την άμεση ταυτοποίησή τους.

Το μακροπρόθεσμο αυτό όραμα πραγματοποιείται με Αρχαιολογική Αυτεπιστασία από 63 εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι προσλήφθηκαν με κριτήρια ΑΣΕΠ σταδιακά από το Δεκέμβριο του 2012 και σε πανελλήνια κλίμακα.

Σήμερα, έχοντας αποκτήσει πολυετή εμπειρία σε θέματα καταγραφής, τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης μνημειακού υλικού, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην προετοιμασία και το συντονισμό των εργασιών, που υλοποιούνται από ανάδοχες ιδιωτικές εταιρείες. Ωστόσο, από το Νοέμβριο του 2015 η εργασιακή τους σχέση παρατείνεται ναι μεν αδιάλειπτη, αλλά με μηνιαίες και σπάνια διμηνιαίες συμβάσεις, καλλιεργώντας στους ίδιους ένα καθεστώς ανασφάλειας, ενώ η λήξη των τρεχουσών συμβάσεων είναι η 31η Ιουλίου 2017, αντιμετωπίζοντας άμεσα τον κίνδυνο της απόλυσης με ότι αυτό συνεπάγεται για την εποχή.

Κυρία Υπουργέ, είναι απολύτως βέβαιο ότι η απογραφή του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας δεν πρέπει να γίνεται περιστασιακά, αλλά συστηματικά και αδιάλειπτα, καθώς αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού έναντι των Διεθνών Συμβάσεων, που έχει υπογράψει η Ελλάδα (Σύμβαση Χάγης 1954, Συμβάσεις U.N.E.S.C.O. και Συμβάσεις Συμβουλίου της Ευρώπης).

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η έγκαιρη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας των εν λόγω εργαζομένων και σας παρακαλώ πολύ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, να προχωρήσετε άμεσα σε όλες εκείνες τις απαραίτητες διαδικασίες που θα το επιτρέψουν, θεωρώντας πως ενδεχόμενη διακοπή της καταγραφής και ψηφιοποίησης των ακατάγραφων κινητών μνημείων θα αποτελέσει πλήγμα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα θέσει σε αμφισβήτηση τη συνέχιση του σημαντικού αυτού εγχειρήματος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση