HomeHL-GreeceΚυβερνητικά παιχνίδια εντυπώσεων με γκάλοπ και ανοίγματα σε ΠΑΣΟΚ, χωρίς ανταπόκριση

Κυβερνητικά παιχνίδια εντυπώσεων με γκάλοπ και ανοίγματα σε ΠΑΣΟΚ, χωρίς ανταπόκριση

Πιεσμένη η κυβέρνηση από σειρά προβληματικών ή και αρνητικών εξελίξεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αρνητική εικόνα των γκάλοπ για την κυβέρνηση, αλλά και η πολιτική απομόνωση που βιώνει το κυβερνητικό στρατόπεδο, κινητοποιούν τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου, που προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, αλλά και να προκαλέσει αντιπερισπασμούς μέσω ανοιγμάτων προς το ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν αυτά απορρίπτονται αμέσως.

Πιεσμένη από σειρά προβληματικών ή και αρνητικών εξελίξεων, ιδίως μετά την απόφαση του Eurogroup, η οποία διέψευσε τις προσδοκίες της για «αλλαγή κλίματος και σελίδας» η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο της πολιτικής ατζέντας και να μην αφήσει τα πράγματα να ξεφύγουν και να παγιώσουν μία μη αναστρέψιμη δυσμενή πορεία.

Είναι ενδεικτική η έντονη παρέμβασή της για τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες και η αντίδρασή της στην ερμηνεία που έκανε πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση στα ευρήματά τους – η ΝΔ απάνγτησε αργότερα καταλογίζοντας στο Μαξίμου «πανικό»!

Σε εκτενέστατο non paper το Μαξίμου εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε πολιτική απελπισία και «σε αδυναμία να κάνει πολιτική, αναζητά σωσίβιο στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο ούτε αυτές δεν μπορεί να «διαβάσει» σωστά».

Κατά την άποψη των κυβερνώντων, η ΝΔ προηγείται μεν στις δημοσκοπήσεις, αλλά «δεν έχει ρεύμα».

Μεταξύ άλλων το Μαξίμου ανέφερε: «Ας μη χαίρεται η ΝΔ, για το -όχι και τόσο μεγάλο, άλλωστε- προβάδισμα που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Πέραν της φυσιολογικής φθοράς μιας κυβέρνησης που δίνει έναν μεγάλο αγώνα σε εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα, και του οποίου οι καρποί θα φανούν ακόμα πιο καθαρά το αμέσως επόμενο διάστημα, ας μην ξεχνάμε και τις πρόσφατες βρετανικές εκλογές: Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αρχικά υπολειπόταν με πολύ μεγάλα ποσοστά, της τάξης του 20%. Στις κάλπες, όμως, πλησίασε σε απόσταση δύο μόλις μονάδων και οδήγησε την Τερέζα Μέι σε πολιτική ήττα και απώλεια της αυτοδυναμίας». Και κατέληγε στην ανάλυσή του: «Ας χαρεί, τώρα, όσο προλάβει, η ΝΔ, με τις δημοσκοπήσεις, γιατί το 2019 θα μιλήσουν οι κάλπες. Και εκεί η χαρά θα της βγει ξινή, γιατί ο λαός έχει και γνώση και κρίση».

Δεν ήταν όμως μόνο αυτή η κίνηση του Μαξίμου για να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε (σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα) «πρόσκληση προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τα μνημόνια» προς το ΠΑΣΟΚ. Δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ: «Θα χαιρόμασταν ειλικρινά αν έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσει μέχρι εκεί».

Το ΠΑΣΟΚ απέρριψε αμέσως το άνοιγμα. «Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός» ξεκαθάρισε η Φώφη Γεννηματά, ενώ το γραφείο τύπου του Κινήματος διαμήνυσε: «Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ το είπε και χθες και το εννοεί: «Δεν θα συμμετέχουμε σε αδύναμες Κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν την χώρα μέσα σε καθεστώς πόλωσης σε νέα αδιέξοδα. Το μοντέλο αυτό – όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση – έχει αποτύχει. Και αυτό ισχύει τόσο για τον κ Τσίπρα, όσο και για τον κ. Μητσοτάκη. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και Κυβέρνηση ευρείας, λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». Με την ευκαιρία να επισημάνουμε και πάλι ότι η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του ακροδεξιού συνεταίρου του έχει τόση σχέση με την αριστερά, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο».

Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης είχε φροντίσει νωρίτερα να διευκρινίσει (μέσω της «Real News») ότι δεν υφίσταται «ζήτημα αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος στην παρούσα Βουλή» και να μεταθέσει για «μετα τις αρχές του φθινοπώρου του 2018» τις «οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση