HomeΚΟΣΜΟΣΤη Δευτέρα τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία

Τη Δευτέρα τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες πήγαν στις... κάλπες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 2.500.000 αλβανοί πολίτες κλήθηκαν να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας.

Oι κυβερνώντες Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Eντι Ράμα και οι αντίπαλοί τους Δημοκρατικοί του Λουλζίμ Μπασά επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία με στόχο να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, που θεωρούνται κρίσιμες για την υποψηφιότητα της χώρας στην ΕΕ.

Κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφάλισε τις 70 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στις εκλογές του 2013 ούτε του 2009.

Η ψηφοφορία πήρε μία ώρα παράταση (έως τις 21.00 ώρα Ελλάδας), λόγω της χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες, σε μια πολύ ζεστή ημέρα, όπου ο υδράργυρος έφθασε στους 39 βαθμούς Κελσίου. Στις 16.00 τοπική ώρα, η συμμετοχή ανερχόταν σε μόλις 35,67%, ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.

Τα πρώτα exit polls αναμένονται το βράδυ της Κυριακής (21.15 τοπική ώρα), αλλά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα τη Δευτέρα.

Στις εκλογές έλαβαν μέρος συνολικά 18 κόμματα, με τις δημοσκοπήσεις – στον βαθμό που αυτές στην Αλβανία μπορεί να θεωρηθούν αξιόπιστες – να δίνουν μεν ένα προβάδισμα στους Σοσιαλιστές του Εντι Ράμα, όχι όμως και την αυτοδυναμία.

Τα γκάλοπ φέρουν δεύτερο το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα και τρίτο το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενταξη, με τα υπόλοιπα να δίνουν μάχη για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε με χαμηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ομως στη διαδρομή η ρητορική εκτροχιάστηκε από τα όρια του ήπιου πολιτικού λόγου, με τα τρία μεγαλύτερα κόμματα να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, γύρω από θέματα διαφθοράς, εξαγοράς ψήφων, ακόμα και διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.

Tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση