HomeHL-WorldΦρενίτιδα στις ΗΠΑ για τη σπάνια ολική έκλειψη Ηλίου του Αυγούστου

Φρενίτιδα στις ΗΠΑ για τη σπάνια ολική έκλειψη Ηλίου του Αυγούστου

Οι παρατηρητές θα βρεθούν μέσα σε πλήρες σκοτάδι στη μέση της μέρας!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την πρώτη τους ολική ηλιακή έκλειψη στις 21 Αυγούστου από τη μια άκρη στην άλλη, μετά το 1918, ένα σπάνιο κοσμικό γεγονός που θα μπορούν να παρακολουθήσουν εκατομμύρια Αμερικανοί και θα κινητοποιήσει τις επιστημονικές και τις ομοσπονδιακές αρχές.

Μια ολική έκλειψη του ηλίου σημειώθηκε σε πιο περιορισμένο μέρος της χώρας το 1979.

Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, όταν η Σελήνη θα περάσει ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη, θα σχηματίσει σκιά πλάτους σχεδόν 110 χλμ. που θα μετακινηθεί από το ‘Ορεγκον, στο βορειοδυτικό άκρο, αργά το μεσημέρι έως τη Νότια Καρολίνα, στην άλλη πλευρά της χώρας, το απόγευμα, διασχίζοντας συνολικά 14 πολιτείες μέσα σε δύο ώρες.

Οι παρατηρητές θα βρεθούν μέσα σε πλήρες σκοτάδι στο μέσο της ημέρας επί δύο και πλέον λεπτά και θα μπορούν να δουν αστέρια και πλανήτες στον ουρανό, καθώς και το ηλιακό στέμμα, που είναι αόρατο διαφορετικά.

Σχεδόν 12 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν εντός της στενής αυτής λωρίδας, οι οποίοι πιθανόν μαζί με εκατομμύρια άλλους και ξένους τουρίστες θα θαυμάσουν το θέαμα.

Εκτιμάται ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού των ΗΠΑ διαμένουν σε απόσταση μιας μέρας με το αυτοκίνητο από αυτόν το διάδρομο όπου η ηλιακή έκλειψη θα είναι ολική, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρτιν Κνοπ, εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών.

Οι υπόλοιπες ΗΠΑ θα γνωρίσουν μια μερική ηλιακή έκλειψη, τονίζει ο αστρονόμος Ρικ Φιένμπεργκ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρίας Αστρονομίας (AAS). Ωστόσο, τίποτε δεν αξίζει σαν εμπειρία όσο να παρακολουθείς μια ολική έκλειψη ηλίου, ένα εξαιρετικό γεγονός. «Αν δεν δεις μια ολική έκλειψη του ηλίου είναι σαν να ζεις μια ολόκληρη ζωή χωρίς να ερωτευτείς ποτέ», τονίζει ο επιστήμονας που έχει δει 12 εκλείψεις.

Οι ΗΠΑ θα είναι η μόνη χώρα που θα γνωρίσει την ολική έκλειψη στις 21 Αυγούστου, κάτι που κάνει τους επιστήμονες να μιλούν για μεγάλη αμερικανική έκλειψη, αναφέρει ο Μάικ Κεντριανάκις, ένας από τους αξιωματούχους της AAS που οργανώνει την κάλυψη του γεγονότος για την εταιρία αστρονομίας.

Οι θεατές σε όλο τον κόσμο καθώς και οι επιστήμονες θα έχουν πρόσβαση σε πολλές φωτογραφίες που θα ληφθούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκλειψη από 11 αεροπλάνα, εκ των οποίων 3 της NASA, της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, περισσότερα από 50 στρατοσφαιρικά μπαλόνια, δορυφόρους και από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που καθένας θα φωτογραφίζει από διαφορετικές γωνίες.

Η τηλεόραση της NASA θα αναμεταδώσει απευθείας τις εικόνες της έκλειψης καθώς και τις διάφορες δραστηριότητες στους εθνικούς δρυμούς, σε βιβλιοθήκες, στάδια, μουσεία και εκδηλώσεις σε σχέση με την έκλειψη.

Πολλοί επιστήμονες θα αδράξουν τη σπάνια ευκαιρία για να κάνουν παρατηρήσεις για τον ήλιο και την επίδραση της σκιάς της σελήνης στο κλίμα της γης. Οι αστρονόμοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο για τα μάτια, ο ήλιος να είναι ορατός χωρίς ειδικά γυαλιά κατά τη διάρκεια της μερικής έκλειψης.

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια ζεύγη γυαλιών «ειδικών για την έκλειψη» διαμένονται δωρεάν στις ΗΠΑ στις δημόσιες βιβλιοθήκες.

Μια ακόμη ολική έκλειψη ηλίου θα σημειωθεί στις 8 Απριλίου 2024 από το Τέξας έως το Μέιν και η επόμενη, από τη μια ακτή στην άλλη, από την Καλιφόρνια έως τη Φλόριντα, στις 12 Αυγούστου 2045.

Για λόγους ουράνιας μηχανικής, οι εκλείψεις της σελήνης και του ηλίου αναπαράγονται ακολουθώντας έναν κύκλο 18 ετών και 11 ημερών, φαινόμενο ήδη γνωστό στην αρχαιότητα.

Ετησίως σημειώνονται τέσσερις με επτά εκλείψεις ηλίου και σελήνης, από τις οποίες τουλάχιστον δύο ηλιακές και δυο σεληνιακές. Αλλά είναι πιο σπάνιο να παρατηρηθεί μια έκλειψη ηλίου παρά σελήνης σε ένα δεδομένο μέρος ή ακόμη σε εθνική κλίμακα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση