HomeΚΡΗΤΗΠροτεραιότητα η ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα

Προτεραιότητα η ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα

Για την Περιφέρεια Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η 1η συμμετοχική συνάντηση στο πλαίσιο του Α΄ κύκλου διαβούλευσης του Αγροτοδιατροφικού Τομέα της «RIS3Crete» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο της Παγκρήτιας Τράπεζας στο Ηράκλειο, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, των Αντιπεριφερειαρχών Κρήτης Μανόλη Χνάρη, Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη, Γιώργου Αλεξάκη, εκπροσώπων των Ερευνητικών-Επιστημονικών-Εκπευδευτικών Ιδρυμάτων, φορέων, υπηρεσιών αλλά και επιχειρηματιών (αγροδιατροφικού τομέα).

Συζητήθηκε το πλαίσιο ανάδειξης των καινοτόμων ιδεών με δυνατότητες επιχειρηματικής αξιοποίησης, που θα ενισχύσουν και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων φυτικής – ζωικής παραγωγής και των τροφίμων στις διεθνείς αγορές.

1

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι με την σύμπραξη-συνεργασία  Εκπαιδευτικών-Ερευνητικών Ιδρυμάτων με την πραγματική οικονομία του νησιού θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις όχι μόνο από το Περιφερειακό Πρόγραμμα αλλά και από το πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας της Κρήτης και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

2

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωση του για την μεταφορά της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» στον Αγροδιατροφικό τομέα ανέφερε: «Σήμερα πραγματοποιούμε την εκδήλωση για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα, και αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου είναι να συνδέσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα με την καινοτομία, την τεχνολογία, την έρευνα. Η εργασία που γίνεται στα Ερευνητικά-Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού πρέπει να μεταφερθεί στη πραγματική οικονομία, στους πυλώνες ανάπτυξης του νησιού μας, στο πρωτογενή τομέα, στο τουρισμό, στο περιβάλλον, στο πολιτισμό στη γνώση. Αν διασυνδέσουμε όλα τα παραπάνω αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να έχουμε και την ανάπτυξη και την απασχόληση που είναι το ζητούμενο για όλους. Από την πλευρά την δική μας έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά με τα στελέχη των υπηρεσιών μας τα οποία και ευχαριστώ, γιατί είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία αυτή η οποία γίνεται. Προτείνουν οι φορείς, συνεργάζονται με τα Εκπαιδευτικά-Ερευνητικά μας Ιδρύματα και καταθέτουν προτάσεις ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια μέγιστη απορρόφηση όχι μόνο από το Περιφερειακό Πρόγραμμα αλλά και από το πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας . Φιλοδοξούμε στο τέλος του προγράμματος να έχουμε κάνει αυτή την αλλαγή σε όλους τους τομείς ώστε μετά το 2020 να εισέλθουμε σε μια άλλη αναπτυξιακή πορεία του νησιού μας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του προγράμματος που θα βοηθήσει αναπτυξιακά τον αγροδιατροφικό τομέα που αποτελεί οικονομικό πυλώνα του νησιού.

3

Εισηγήσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης έκαναν:

Η διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού στη Περιφέρεια Κρήτης-συντονίστρια της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» Χρύσα Δασκαλάκη η οποία δήλωσε:«Σήμερα ενημερώνουμε τις παραγωγικές τάξεις, τους φορείς, τις υπηρεσίες τον επιχειρηματικό κόσμο, για την υλοποίηση της στρατηγικής της «έξυπνης εξειδίκευσης» στον αγροδιατροφικό τομέα. Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στο διάλογο γιατί μέσα από αυτόν θα καθοριστεί η πρόσκληση που θα είναι στα «μέτρα» του επιχειρηματικού κόσμου. Ο δεύτερος «κανόνας» σε αυτή την διαδικασία είναι, ότι, καλείται ο ερευνητικός κόσμος να συνεργαστεί με τον επιχειρηματικό κόσμο ώστε να προκύψει ένα νέο καινοτόμο προϊόν-διαδικασία για να αξιοποιηθεί στη πραγματική οικονομία με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των Κρητικών επιχειρήσεων αλλά και η εξωστρέφεια τους στις διεθνείς αγορές».

Η. κ. Ε Στυλιανού, αν. Συντονίστρια Αγροδιατροφικού Τομέα RIS3Crete /Αν. Προϊσταμένη τμήματος Προγραμματισμού στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας, Περιφέρειας Κρήτης με θέμα: «RIS3Crete – Αγροδιατροφικός τομέας : προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης».

Ο κ. Κ. Φωτάκης, Συντονιστής Αγροδιατροφικού Τομέα RIS3Crete / Αν. Δ/ντης Δ/νσης της Αγροτικής Οικονομίας, Περιφέρεια Κρήτης με θέμα: «Τομείς εξειδίκευσης της RIS3Crete για τον Α΄ Κύκλο Διαβούλευσης του Αγροδιατροφικού τομέα».

4

Ο κ. Α. Στεφανάκης, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Κρήτης με θέμα: «Έξυπνη εξειδίκευση – Προσαρμογή προϊόντων στις σύγχρονες απαιτήσεις».

Η κ. Μ Κασσωτάκη, Προϊσταμένη της ΕΥΔ Ε.Π. «ΚΡΗΤΗ 2014-2020» με θέμα:  «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ 2014-2020» – Χρηματοδοτικά εργαλεία της RIS3Crete».

Κλείνοντας η  κα.  Ευγενία Στυλιανού παρουσίασε το έργο Life Adapt2Clima, τα αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι τώρα και έγινε συσχετισμός με τον τομέα εξειδίκευσης «Φιλο-περιβαλλοντική γεωργία-κτηνοτροφία και κλιματική αλλαγή».

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανάλογες ενημερωτικές συναντήσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού μας. Για πληρέστερη ενημέρωση στην ιστοσελίδα της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης: http://ris3.crete.gov.gr/

E-mail επικοινωνίας: [email protected]

Διαφήμιση
Διαφήμιση