HomeΚΡΗΤΗ«Τεράστιο πρόβλημα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων του Ηρακλείου»

«Τεράστιο πρόβλημα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων του Ηρακλείου»

Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτοι ασθενείς, αυτοί που χρειάζονται εντατική θεραπεία, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό  Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και αν βρεθεί διαθέσιμη κλίνη, αυτή είναι η κατάσταση που ζουν οι ασθενείς του Ηρακλείου, οι οποίοι περιμένουν στους προθαλάμους των νοσοκομείων να ενημερωθούν, αν και σε ποια ΜΕΘ θα νοσηλευθούν τελικά. Το πρόβλημα οξύνεται από τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η ραγδαία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στο νησί, πολλαπλασιάζει το ήδη οξυμένο πρόβλημα αντιμετώπισης περιστατικών που χρήζουν εντατικής νοσοκομειακής φροντίδας.

Ωστόσο, η μεταφορά των ασθενών, λόγω έλλειψης κλίνης ΜΕΘ, σε άλλη διαθέσιμη μονάδα σε μακρινή απόσταση επιβαρύνει την κατάσταση του ασθενούς με κίνδυνο της ζωής του ενώ, ταυτόχρονα, επιφορτίζει την οικογένεια του με ανυπολόγιστο ψυχολογικό και οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ,  ενός νοσοκομείου 700 κλινών που διαθέτει μόνο 12 κρεβάτια εντατικής είναι γεμάτες, ενώ οι διαθέσιμες κλίνες  δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Επισημαίνεται ότι στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ υπάρχουν 5 κενές θέσεις γιατρών, ενώ αν η μονάδα είχε στην διάθεσή της επιπλέον 6 νοσηλεύτριες θα μπορούσε να ανοίξει  2 ακόμα κρεβάτια.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην ΜΕΘ του Βενιζελείου όπου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, από τα 12 κρεβάτια που υπάρχουν, λειτουργούν μόνο τα 9 που είναι γεμάτα τις περισσότερες φορές. Και για εδώ, επισημαίνεται ότι αν η μονάδα είχε στην διάθεσή της τις επιπλέον 6 νοσηλεύτριες που έχουν ζητηθεί, θα μπορούσε να λειτουργήσει όλες τις κλίνες ΜΕΘ.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ελλείψεις και τα προβλήματα στην Υγεία διότι, η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης επηρεάζει δυσμενώς το νευραλγικό αυτό τομέα με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και για τις οποίες φορολογούνται.».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

« 1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση κάλυψη των νοσοκομείων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργούν όλες οι κλίνες των ΜΕΘ και ΜΑΦ και να παρέχονται οι κατάλληλες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς;

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας αναφορικά με την αντιμετώπιση αυξημένου αριθμού περιστατικών που χρήζουν οξείας νοσοκομειακής φροντίδας την τουριστική περίοδο, σε περιοχές με μεγάλο αριθμό επισκεπτών;».
Διαφήμιση
Διαφήμιση