HomeHL-9Στο έλεος… των σκουπιδιών και η Κρήτη

Στο έλεος… των σκουπιδιών και η Κρήτη

24ωρη απεργία των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων καθαριότητας των δήμων της Κρήτης μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος έκανε λόγο μόνο για εξασφάλιση των δεδουλευμένων τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο των απολύσεων.

Οι συμβασιούχοι δηλώνουν από την πλευρά τους αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, συμμετέχοντας στη σημερινή 24ωρη απεργία, που έχει κηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, σκληραίνοντας τις επόμενες ημέρες τη στάση τους.

skoupidia2

Ήδη υπό κατάληψη τελούν από το βράδυ της Τρίτης τα αμαξοστάσια τόσο του Δήμου Ηρακλείου όσο και του Δήμου Χανίων, εμποδίζοντας τη διέλευση των απορριμματοφόρων για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για αποχή από τα καθήκοντα τους μέχρι έως ότου χρειαστεί, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στον αρμόδιο υπουργό.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες της κατάληψης των αμαξοστασίων, τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών έχουν κατακλύσει το Ηράκλειο και τα Χανιά, με τους κατοίκους να δυσανασχετούν, καθώς εγκυμονούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου.

skoupidia3

Από την πλευρά τους οι δήμοι ζητούν την κατανόηση των πολιτών, καλώντας τους εμμέσως να μην πηγαίνουν τα σκουπίδια στους κάδους, ώστε να μην γίνεται συσσώρευση.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διεκδικούν:

– Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.
– Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.
– Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
– Ιση αμοιβή για την ίδια εργασία. Ολοι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο.

Στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το Δημαρχείο Χανίων, οι οποίοι βρίσκονται εκεί από νωρίς το πρωί.

 

xania2-1

xania1-1

Διαφήμιση
Διαφήμιση