HomeHL-GreeceΣήμα από τις αγορές περιμένει η κυβέρνηση

Σήμα από τις αγορές περιμένει η κυβέρνηση

Στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τους αρχικούς πανηγυρισμούς για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και τη νέα συμφωνία με τους δανειστές να έχουν κοπάσει ή και υποχωρήσει αισθητά, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του πολιτικού της σχεδίου, με στόχο να «δραπετεύσει» από την άβολη συζήτηση περί των δεσμεύσεων που ανέλαβε, έναντι ισχνών υποσχέσεων για το χρέος.

Παράλληλα και για να παραμείνει σε εγρήγορση ο κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός, με βάση ένα νέο πολιτικό όραμα, ο Αλέξης Τσίπρας τροφοδοτεί πλέον τη συζήτηση για μία μακρά πορεία της αριστεράς στη διακυβέρνηση στη βάση του «2+4». Ολοκλήρωση δηλαδή της τρέχουσας θητείας, με εκλογές το 2019 και διεκδίκηση νέας τετραετίας!

Η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα μίας διετίας και άλλων τεσσάρων ετών, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τις επόμενες ημέρες σήματα από τις αγορές, που να δείχνουν αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, ώστε να φανεί ανοιχτός ο ορίζοντας για την έξοδο στις αγορές σύντομα. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο «το αποτέλεσμα που πετύχαμε κρίνεται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, αυτούς που θα κληθούν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα» και επισήμανε ότι «τα ελληνικά 10ετή ομόλογα είχαν τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή της κρίσης, με επιτόκιο κοντά στο 5,5%. Αυτό αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο για να δει κανείς αν λένε αλήθεια όσοι στην Ευρώπη μιλούν για απόφαση διεξόδου ή αν λένε αλήθεια όσοι στο εσωτερικό μιλούν για αποτυχία». Προέβλεψε δε ότι «η μείωση των αποδόσεων θα συνεχιστεί, ώστε πολύ σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Όχι βεβιασμένα, όπως το 2014, αλλά ανοικτά, με όρους βιώσιμους και διατηρήσιμους».

Αφού υπεράσπισε για ακόμη μία φορά τη συμφωνία με τους δανειστές και υποστήριξε ότι αυτή ικανοποιεί τους πολιτικούς στόχους που η κυβέρνηση είχε θέσει προηγουμένως, ζήτησε από τους υπουργούς να θέσουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος με έμφαση στην ανάπτυξη.

Ζήτησε μάλιστα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, ώστε να επιτευχθεί η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και τόνισε προς τους υπουργούς του να μην μείνουν στα λόγια, αλλά να παρουσιάσουν έργα, καλώντας τους να αγνοήσουν το αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον. Ενδεικτικά τους είπε «να ξεκολλήσουν από συρτάρια φάκελοι για επενδύσεις» και τους ξεκαθάρισε δε ότι φέτος το καλοκαίρι, δεν θα κάνουν διακοπές!

Επισήμανε δε ότι η συμφωνία «δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια, τον οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να διαβούμε τους επόμενους μήνες. Άρα το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός. Αντιθέτως, τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες. Τώρα που βλέπουμε την έξοδο χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να εκπληρώσουμε αυτό τον στόχο».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση