HomeΚΡΗΤΗΗ ΝΟΔΕ Ηρακλείου για ζητήματα του αγροτικού κόσμου

Η ΝΟΔΕ Ηρακλείου για ζητήματα του αγροτικού κόσμου

Στο επίκεντρο η ενοικίαση γης με δικαιώματα και το συνταξιοδοτικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο αναφέρονται σε δηλώσεις τους οι αναπληρωτές γραμματείς Αγροτικού της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Μανόλης Χαιρέτης και Γιάννης Γλετζάκης.

Για το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών από αγρότες αντί για καταβολή συντάξεων, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Επιτέλους τέλος στην ιδιότυπη ομηρία χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων  ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ, γεννηθέντων το 1950!! Ενώ θα έπρεπε από την 1η Ιανουαρίου 2017 να τους χορηγούνταν οι συντάξεις από τον ΕΦΚΑ, αυτό δεν συνέβαινε. Αντιθέτως, υποχρεούνταν να καταβάλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, σύμφωνα με τα σχετικά ειδοποιητήρια, που τους είχαν σταλεί.

6 μήνες μετά, επιτέλους, «ξύπνησαν» στην Κυβέρνηση! Η σχετική εγκύκλιος του αρμόδιου Υφυπουργού Εργασίας διορθώνει – θεωρητικά τουλάχιστον – το λάθος αυτό, αναγνωρίζοντας, χωρίς ντροπή, ότι οι αγρότες δεν έπρεπε να είχαν καταβάλει τις εισφορές αυτές. Μένει μόνο να δούμε αν και πότε θα επιστραφούν στους αγρότες τα παρατύπως καταβληθέντα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών…

Παραμένει, επίσης, η θλιβερή πραγματικότητα ότι, από την αρχή του έτους καμία αγροτική σύνταξη δεν τους έχει ακόμη καταβληθεί…»

Η ενοικίαση γης με δικαιώματα

Όσον αφορά στο ζήτημα της λεγόμενης «φόρμας 6» δηλαδή της ενοικίασης γης με δικαιώματα, τα δύο στελέχη στη γραπτή τους δήλωση σημειώνουν:

«Το αδιέξοδο, στο οποίο η κυβερνητική πολιτική του κ.Τσίπρα έχει οδηγήσει τους Έλληνες αγρότες, παρατείνεται από την ανικανότητα και απροθυμία της Κυβέρνησης να δοθεί λύση στην ύψιστη αδικία που υφίστανται χιλιάδες αγρότες που ενοικίασαν γη με δικαιώματα (φόρμα 6), αλλά δεν έχουν λάβει καμία επιδότηση από το 2015 μέχρι σήμερα.

Αντί να δοθεί ουσιαστική λύση σε αυτή την κατάφωρη αδικία των τελευταίων ετών σε βάρος των αγροτών της φόρμας 6, έρχονται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να δηλώσουν ευθαρσώς ότι χρήματα θα δοθούν μόνο για το 2017, καθώς «ο κοινοτικός κανονισμός δεν επιτρέπει να αποδοθούν αναδρομικά δικαιώματα προηγουμένων ετών!!!». Τώρα το θυμηθήκατε κύριοι;; Γιατί παραλείψατε να ενημερώσετε ενδελεχώς τους παραγωγούς που θα ενοικίαζαν σε σχέση με τα ισχύοντα;;

Γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι στις ΕΑΣ για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, έστω, για το 2017; Γιατί δεν αποδίδονται στους αγρότες αυτούς μέρος των ποσών από την απώλεια των δικαιωμάτων που φέτος δεν ενεργοποιήθηκαν και εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πάνω από 20 εκ. Ευρώ πανελλαδικά;; Επιτέλους κύριοι κυβερνώντες, δραστηριοποιηθείτε, διορθώστε τις αδικίες από παραλείψεις του δημοσίου και αφήστε τις προφάσεις!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση