HomeHL-WorldΣε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας μετά την κατάρριψη του συριακού S-22

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας μετά την κατάρριψη του συριακού S-22

«Διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας» λέει ο Λευκός Οίκος – Ευθείες απειλές της Μόσχας για αντίποινα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε χθες ότι οι δυνάμεις των συμμαχικών δυνάμεων που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία διατηρούν το δικαίωμα αυτοάμυνας, ενώ η Ρωσία απάντησε με την προειδοποίηση ότι θεωρεί κάθε αεροπλάνο που πετά σε περιοχές επιχειρήσεών της ως πιθανό στόχο.

Η ένταση κλιμακώθηκε την Κυριακή το βράδυ όταν οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών κατέρριψαν ένα πολεμικό αεροπλάνο της Συρίας κοντά στη Ράκα διότι έριχνε βόμβες κοντά σε δυνάμεις του αμερικανικού στρατιωτικού συνασπισμού που βρίσκονταν στο έδαφος. Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον έχει προβεί σε τέτοια ενέργεια στον πολυμέτωπο εμφύλιο της χώρας.

Είναι επίσης και η πρώτη φορά από τον Μάΐο του 1999 που η αεροπορία των ΗΠΑ καταρρίπτει επανδρωμένο αεροπλάνο.

Η Ρωσία, πιστός σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, είπε ότι θα θεωρήσει αεροσκάφη της αμερικανικής συμμαχίας που πετούν δυτικά του Ευφράτη ποταμού στη Συρία ως πιθανούς στόχους και θα τα παρακολουθήσει με πυραυλικά συστήματα και μαχητικά. Δεν δήλωσε ωστόσο ρητά ότι θα τα καταρρίψει.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι ακυρώνει άμεσα μια συμφωνία ασφάλειας αέρος στη Συρία με την Ουάσιγκτον, η οποία αποσκοπούσε στην αποφυγή εναέριων συγκρούσεων και επικίνδυνων επεισοδίων. Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβίασε τη συμφωνία γιατί δεν την ενημέρωσε για την απόφαση να καταρρίψει το συριακό αεροσκάφος, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν στον αέρα και ρωσικά αεροπλάνα την ίδια στιγμή.

Σε απάντησή της, η Ουάσιγκτον είπε ότι θα «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας».

«Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των πολλών πλευρών που επιχειρούν στην περιοχή αυτή δεν βοηθούν κανέναν. Και το συριακό καθεστώς καθώς και άλλοι στο καθεστώς πρέπει να καταλάβουν ότι θα διατηρήσουμε το δικαίωμα αυτοάμυνας, των συμμαχικών δυνάμεων που συντάσσονται εναντίον του ISIS», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος με το ακρώνυμο.

Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι επανατοποθετεί τα αεροσκάφη του πάνω από τη Συρία για να προστατεύσει την ασφάλεια των αμερικανικών πληρωμάτων που στοχεύουν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε ότι θα εργαστεί ώστε να κρατήσει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τη Ρωσία παρά τις εντάσεις, ενώ ο επικεφαλής των αρχηγών ΓΕΕΘΑ είπε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν για να αποκατασταθεί μια γραμμή επικοινωνίας αποκλιμάκωσης με τη Ρωσία ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα στη Συρία.

Το κεντρικό αρχηγείο των ΗΠΑ στη Συρία εξέδωσε μια δήλωση στην οποία ανακοινώνει ότι η κατάρριψη του συριακού αεροπλάνου αποτελούσε «συλλογική αυτοάμυνα» και ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε έρθει σε επαφή με τους Ρώσους ομολόγους του τηλεφωνικά μέσω μιας τηλεφωνικής γραμμής «αποκλιμάκωσης» για να αποκλιμακώσει την ένταση και να σταματήσει τα πυρά.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση