HomeΚΟΣΜΟΣΠρώτη μέρα διαπραγματεύσεων για το Brexit, «εποικοδομητικές» οι συνομιλίες

Πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων για το Brexit, «εποικοδομητικές» οι συνομιλίες

Ξεκίνησαν οι μαραθώνιες συνομιλίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο αρμόδιος βρετανός υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκίνησαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τις διαπραγματεύσεις για τους όρους σύμφωνα με τους οποίους η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ.

Σχεδόν ένα χρόνο από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ, που αιφνιδίασε τόσο τους ίδιους όσο και τους γείτονές τους, και τρεις μήνες από την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εκκινήσει τη διετή διαδικασία αποχώρησης τον Μάρτιο του 2019, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο για το μέλλον.

Ακόμη και η πολιτική επιβίωση της ίδιας της May τίθεται υπό αμφισβήτηση, δέκα ημέρες μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

Ο Ντέιβις, που σε αντίθεση με την Μέι, υπήρξε για καιρό υπέρμαχος του Brexit, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το αρμόδιο υπουργείο για το Brexit ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι οι ομιλίες ήταν «εποικοδομητικές».

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές είχαν περιορισμένες προσδοκίες για το τι θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μια ημέρα. Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν, ωστόσο, πως η συνάντηση αυτή και η Σύνοδος στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου η Μέι θα συναντήσει τους ευρωπαίους ηγέτες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξομαλύνουν την κατάσταση μετά από την άκαμπτη στάση των δύο πλευρών.

«Τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά» είπε πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Ντέιβις, προσθέτοντας πως επιθυμεί μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του, ο Μπαρνιέ είχε πει ότι ελπίζει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα. «Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν» είπε ο Ντέιβις.

Μπαρνιέ και Ντέιβις αντάλλαξαν δώρα που αντανακλούν την κοινή τους αγάπη για το βουνό.

Ο Μ. Μπαρνιέ, πρόσφερε στον Ντ. Ντέιβις ένα μπατόν πεζοπορίας το οποίο αγόρασε ο ίδιος το Σαββατοκύριακο από την Σαβοΐα στις Βόρειες Άλπεις, απ’ όπου κατάγεται.

Ο βρετανός υπουργός από την πλευρά του έδωσε στον Ευρωπαίο διαπραγματευτή τη γαλλική έκδοση του Regards versus Annapurna, ενός από τα σημαντικότερα βιβλία ορειβασίας.

Η Μέρκελ θέλει «καλή συμφωνία»

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε τη Δευτέρα ότι επιθυμεί μια «καλή συμφωνία» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για μένα το ζήτημα είναι να προχωρήσει ενωμένη η ΕΕ των 27 και να ακούσει προσεκτικά τις επιθυμίες και τις προσδοκίες της Βρετανίας» είπε η Μέρκελ μετά από συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ρουμανίας.

«Και το ζήτημα αφορά την εκπροσώπηση των δικών μας συμφερόντων και το να προχωρήσουμε προς μια καλή συμφωνία. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε τις λεπτομέρειες. Θέλω να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία και αυτό θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τερέζα Μέι συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον ιρλανδό πρωθυπουργό και επανέλαβε ότι είναι δεσμευμένη προς μία πρακτική λύση για τα ιρλανδικά σύνορα (που μετά το Brexit θα γίνουν και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ).

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του στη Μέι για το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ Τόρις και DUP. Σύμφωνα με το Sky, οι συνομιλίες ανάμεσα στους Συντηρητικούς και στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κίνημα συνεχίζονται και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία.
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση