HomeΕΛΛΑΔΑΔίκη Siemens: Τι κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ, Ελ. Αντωνακόπουλος

Δίκη Siemens: Τι κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ, Ελ. Αντωνακόπουλος

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ένιωσα θλίψη όταν άκουσα ότι υπήρχαν «μαύρα ταμεία» και ότι δόθηκαν μίζες» ανέφερε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ , Ελευθέριος Αντωνακόπουλος, καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη για το σκάνδαλο της Siemens. Ο κ. Αντωνακόπουλος, στην κατάθεση του ανέφερε πως δεν γνώριζε κανέναν από τους Γερμανούς κατηγορούμενους στελέχη της Siemens ενώ για τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της εταιρείας στην Ελλάδα, Μιχάλη Χριστοφοράκο, τόνισε ότι τον είχε δει μόνο μια φορά.

Ειδικότερα, στην κατάθεσή του ο κ. Αντωνακόπουλος, προσπάθησε να εξηγήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπεγράφησαν και εκτελέστηκαν οι συμβάσεις για την ψηφιοποίηση αλλά και τους λόγους για τους οποίους τελικά επελέγη η Siemens. Στο πνεύμα αυτό, ανέφερε πως μέχρι τον Μάρτιο του 2007 δεν υπήρχε «κανένας θόρυβος γύρω από τη Siemens και τον ΟΤΕ» και ότι από το 2007 άνοιξε, όπως χαρακτηριστικά είπε, το «κουτί της Πανδώρας».

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έπρεπε να δώσουμε τεχνογνωσία στο «Αθήνα 2004» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό έπρεπε να γίνει μέχρι τον Αύγουστο του 2002 και η συμφωνία για τη παραγγελία του τηλεπικοινωνιακού υλικού υπεγράφη τον Ιούλιο. Ήταν πολύ λίγος ο χρόνος . Γι’ αυτό και η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν ζήτησε ανταγωνιστική προσφορά».

Εξηγώντας δε στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η Siemens, τόνισε:  «Υπάρχει το ζήτημα της συμβατότητας των συστημάτων. Δεν είμαι τεχνικός, αλλά τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες μου το είχαν εξηγήσει. Το 95% του δικτύου ήταν Siemens και Ιντρακομ» είπε και συνέχισε: «Εάν ο ΟΤΕ ήθελε να έχει καλή εταιρεία, έπρεπε να παρέχει καλές υπηρεσίες  και να έχει καλούς προμηθευτές».

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα – που είναι και το αντικείμενο της δίκης – για το εάν τελικώς ο ΟΤΕ ζημιώθηκε από την συμφωνία, ο κ. Αντωνακόπουλος έδωσε επί της ουσίας διπλή απάντηση.  Είπε χαρακτηριστικά: «Αν υποθέσουμε ότι δόθηκαν τα ποσά και αν είχαν συμπεριληφθεί ( σ.σ. οι μίζες) στην τιμή μπορεί να πει κανείς ότι υπέστη ζημία ο ΟΤΕ. Υποθετικά μπορεί να πει κανείς ότι υπέστη ζημία. Λέω υποθετικά γιατί πρέπει να εξεταστούν διάφορες πτυχές και θα πρέπει να αποδειχθεί και η δωροδοκία».

Ωστόσο, κατά την κατάθεσή του, ρωτήθηκε λίγο αργότερα από συνήγορο υπεράσπισης σχετικά με το ίδιο θέμα και απάντησε πως «ο ΟΤΕ ωφελήθηκε από την υπογραφή της σύμβασης με τη Siemens, ενώ ωφελήθηκε και το κράτος γιατί με την αύξηση των εσόδων έπαιρνε καλύτερα μερίσματα  από τις μετοχές».
protothema.gr