HomeΚΟΣΜΟΣΗ Αργεντινή εκδίδει ομόλογο «μακράς ωρίμασης»

Η Αργεντινή εκδίδει ομόλογο «μακράς ωρίμασης»

Η επιρρεπής στις πτωχεύσεις χώρα δανείζεται με ορίζοντα 100ετίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην έκδοση ομολόγων που ωριμάζουν σε έναν αιώνα προχώρησε η κυβέρνηση της Αργεντινής, δύο μόλις χρόνια μετά την επιβολή capital controls για να ελέγξει τη ροή των κεφαλαίων, όπως γράφουν στην ιστοσελίδα τους οι Financial Times.

Η τελευταία φορά που πτώχευσε η χώρα ήταν το 2001.

Επί μια δεκαπενταετία η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες προσπαθούσε να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές της, αλλά η φιλική προς τις αγορές κυβέρνηση του τελευταίου προέδρου, Μαουρίτσιο Μάκρι, έχει υπογράψει μια συμφωνία.

Τα ομόλογα που εξέδωσε με την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης η Αργεντινή είναι αποτιμημένα σε δολάρια και το ετήσιο επιτόκιο που αποφέρουν είναι της τάξεως του 8,25%.

Πρόκειται για επιτόκιο κατά 2 μονάδες βάσης υψηλότερο από το επιτόκιο των αργεντίνικων ομολόγων που ήδη διαπραγματεύονται στην αγορά και τα οποία ωριμάζουν το 2046.

Οι τράπεζες που διοργανώνουν την έκδοση είναι οι Citi, HSBC, Nomura και Santander.

Η Αργεντινή ξεπερνά την Ελλάδα σε χρεοκοπίες. Από το 1816, που κέρδισε την ανεξαρτησία της, έχει χρεοκοπήσει οκτώ φορές – η τελευταία ήταν το 2001.

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει τέσσερις με τελευταία εκείνη του 1932. Ασφαλώς χρεοκόπησε ουσιαστικά και το 2010 με την έλευση του ΔΝΤ.

Ωστόσο δεν κήρυξε στάση πληρωμών, αλλά με δανεικά των εταίρων της και του Ταμείου συνέχισε να εξυπηρετεί τον εξωτερικό της δανεισμό.
tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση