HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕντυπωσίασε το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μαλεβιζίου

Εντυπωσίασε το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μαλεβιζίου

Έριξε αυλαία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, ολοκληρώθηκε το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μαλεβιζίου που πραγματοποιήθηκε στο Ανοιχτό Θέατρο Γαζίου το διάστημα 8 έως 16 Ιουνίου.

Εκατοντάδες ήταν οι πολίτες που παρακολούθησαν τις παραστάσεις των παιδιών των σχολείων του Μαλεβιζίου, στις οποίες έλαβαν μέρος 491 μαθητές με 30 υπεύθυνους καθηγητές. Στόχος του νέου θεσμού που καθιερώθηκε στο Δήμο Μαλεβιζίου, ήταν η παρουσίαση των δράσεων των σχολικών μονάδων που προέρχονται από την συλλογική προσπάθεια και που προκύπτουν από την συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, καθώς και η προαγωγή του ομαδικού πνεύματος.

Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, εκτός από τις παραστάσεις των μαθητών του Γυμνασίου Γαζίου με τίτλο «Στα μονοπάτια της προσφυγιάς» και του Γενικού Λυκείου Γαζίου «ΚΟΥΚΛΟΣΚΙΟΘΕΟΛΟΓΙΑ», πραγματοποιήθηκε και η εικαστική έκθεση των μαθητών του Γυμνασίου με θέμα το προσφυγικό, η παρουσίαση των βραβευμένων εργασιών των μαθητών του Λυκείου Γαζίου σχετικών με τα δύο CanSats, καθώς και η εργασία με την οποία πέτυχαν να καταταγούν στην πρώτη δεκάδα μεταξύ των καλύτερων ομάδων 1500 μαθητριών και μαθητών από 180 σχολεία 43 χωρών από όλο τον κόσμο! Η συγκεκριμένη διάκριση της σχολικής ομάδας του Λυκείου Γαζίου CURIEosity με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Αστρινό Τσουτσουδάκη, επετεύχθη στον 4ο διαγωνισμό Beamline for Schools 2017 που διοργάνωσε το CERN στην Ελβετία. (Στις λίστα με τις 10 καλύτερες ομάδες από όλο τον κόσμο που έλαβαν φέτος μέρος στον ιδιαίτερα δημοφιλή διαγωνισμό Beamline for schools 2017, τον 4ο κατά σειρά από το 2014 που διοργανώνεται από το CERN, κατατάχτηκε η ομάδα CURIEosity Team του Γενικού Λυκείου Γαζίου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, η μοναδική που διακρίθηκε από την Ελλάδα).

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης συνεχάρη τους μαθητές, τους καθηγητές και τις Διευθύντριες του Γυμνασίου Αθηνά Γκινούδη και του Λυκείου Ρούλα Λεμονή, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Μανώλη Παπαδομανωλάκη, τον υπ. Πολιτισμού Κώστα Τριγώνη, τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών Γιάννη Ντουλάκη και Άννα Φραντζεσκάκη, την προϊσταμένη του Γραφείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού Ειρήνη Κατσάφαρου και όλα τα στελέχη του Δήμου για την άρτια διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Συνολικά 1500 μαθητές από 180 σχολεία 43 χωρών υπέβαλλαν γραπτές εργασίες αλλά και βίντεο που αφορούσαν τα προτεινόμενα πειράματα τους και τους λόγους που επιθυμούσαν να επισκεφτούν το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή Ερευνητικό Κέντροστη Φυσική Υψηλών Ενεργειών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης τους από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή αρχικά επελέγησαν οι 30 καλύτερες, που στη συνέχεια έγιναν 20 για να καταλήξουν στις 10 ισοδύναμες από τις οποίες έγινε η τελική επιλογή.

festival-5

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα CURIEosity αποτελείται αποκλειστικά από κορίτσια και συγκεκριμένα από τις μαθήτριες Μαυρικάκη Φιλία, Ρεστιβάκη Μαρία Ιωάννα,  Τζεδάκη Ευσεβια, Χριστοφοράκη Μαρία και Μερταράκη Μαρία του ΓΕΛ Γαζίου και τις μαθήτριες Δαφέρμου Δήμητρα και Μπάλι Έλντα του Γυμνασίου Γαζίου καθώς και την Οδυσεάκη Ειρήνη, μαθήτρια του 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου ενώ την ευθύνη του συντονισμού είχε ο καθηγητής Φυσικής κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης.

Οι μαθήτριες είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σαν μέλη μιας μεγαλύτερης ομάδας συμμαθητών τους στους 9ους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Πειραμάτων και Κατασκευών Φυσικών Επιστημών που πραγματοποιήθηκαν στις 11-12 Νοεμβρίου 2016 στις εγκαταστάσεις του ΕΚΦΕ Αιγάλεω όπου παρουσίασαν μια καταπληκτική κατασκευή που αφορούσε ένα ανιχνευτή δευτερεύουσας κοσμικής ακτινοβολίας (μιονίων). Στη συνέχεια δέχτηκαν επίσημη πρόσκληση από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών για να την παρουσιάσουν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση τους “Η Φυσική μαγεύει” από 16-18 Δεκεμβρίου 2016 σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθήνας, όπου εντυπωσίασε τόσο το κοινό όσο και τους παριστάμενους επιστήμονες που αφού τις ενημέρωσαν για το διαγωνισμό, τις ενθάρρυναν να πάρουν μέρος.

Παρά την έλλειψη αρκετού χρόνου καθώς και του αντίστοιχου θεωρητικού υπόβαθρου η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη λόγω του πείσματος και του ζήλου που επέδειξαν σε διάστημα μόλις τριών μηνών.

festival-6

Το πείραμα που πρότειναν συνοπτικά αφορά στη χρήση των μιονίων προκειμένου να ανιχνεύονται μέσα σε scrap μετάλλου που προορίζεται για ανακύκλωση καθώς και σε φορτηγά που περνούν τα σύνορα, θωρακισμένες μέσα σε μόλυβδο ραδιενεργές πηγές είτε λόγω ανθρώπινου λάθους είτε λόγω κακόβουλης πρόθεσης. Οι μαθήτριες που δεν κρύβουν τη χαρά τους για την ανταμοιβή των κόπων τους θα λάβουν πιστοποιητικά, αναμνηστικά T-shirts ενώ το σχολείο θα παραλάβει μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο ένα ανιχνευτή κοσμικής ακτινοβολίας τύπου Cosmic-Pi.

Ακόμα έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στην εκδήλωση του CERN στα Χανιά στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου ενώ προγραμματίζουν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη στις 18 Ιανουαρίου 2018 εφόσον καταφέρουν να μαζέψουν τα απαραίτητα χρήματα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ομάδα επισκέπτεται εδώ και καιρό τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Μαλεβιζίου για παρουσιάσεις και εργαστήρια ενώ στα άμεσα σχέδια της είναι η διεύρυνση της συνεργασίας με τα ξενοδοχεία της περιοχής μέσα από την πρωτοβουλία H.O.P.E.S του σχολείου (Hotel Owners Promoting Education in Science).

H Σειρά κατάταξης:

  1. Charging Cavaliers (Καναδάς)
  2. TCO-ASA (Ιταλία)
  3. A.O.C group (Ισραήλ)
  4. Absolute Uncertainty (Ηνωμένο Βασίλειο)
  5. Beamcats (Φιλιππίνες)
  6. Bojos per la Física 2017 (Ισπανία)
  7. Brazinga (Βραζιλία)
  8. Cherenkov Radiation Busters (Πολωνία)
  9. Club de Física Enrico Fermi (Ισπανία)
  10. CURIEosity Team (Ελλάδα, ΓΕΛ Γαζίου)
  11. Dawson Technicolor f(Καναδάς)
  12. Deep Impact (Χιλή)
  13. DITI – Deep In The Ice (Πολωνία)
  14. G-Y-V-V Amavet 964 (Σλοβακία)
  15. Hildebrandianer (Γερμανία)
  16. LEAM TEAM – Learning About Materials Team (Τιμόρ-Λέστε)
  17. Newton’s apples (Ισπανία)
  18. Pigeon Detectors (Ηνωμένο Βασίλειο)
  19. P.R.O.ME.THE.U.S (Ιταλία)
  20. Q=MC² (Ηνωμένο Βασίλειο)
  21. Salty Brits (Ηνωμένο Βασίλειο)
  22. Sparticles Particles 2.0 (ΗΠΑ)
  23. Surfing the Wave Function (ΗΠΑ)
  24. Team Hephaestus (Ινδία)
  25. Team Muonicity (Ινδία)
  26. Terrella (Νέα Ζηλανδία)
  27. THE BIG BANG TEAM (Ιταλία)
  28. United World Astronauts (Ολλανδία)
  29. Vacuum Dunes (Ισπανία)
  30. Y=GC2 (Ηνωμένο Βασίλειο)
Διαφήμιση
Διαφήμιση