HomeHL-TOPΑντιμέτωποι με την δικαιοσύνη οι έξι του «Golendri»

Αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη οι έξι του «Golendri»

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργατών τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη βρίσκονται τα έξι μέλη του πληρώματος «Golendri» που συνελήφθησαν καθώς μετέφεραν στα αμπάρια του πλοίου 1,5 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα.

Σήμερα το πρωί οι έξι συλληφθέντες, που έχουν καταγωγή από την Ουκρανία, αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του εισαγγελέα ο οποίος αναμένεται να τους ασκήσει ποινικές διώξεις.

Ψάχνουν τους συνεργάτες τους οι αρχές

Την ίδια ώρα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες των λιμενικών αρχών αλλά και της αστυνομίας για τον εντοπισμό των συνεργατών του πληρώματος.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το cretapost σε προηγούμενο δημοσίευμα, την ώρα που οι άνδρες του λιμενικού πλησίασαν το «τσιγαράδικο» ανοιχτά των Σφακίων, όπου είχε δέσει, υπήρχε ένα ταχύπλοο σκάφος που είχε καταπλεύσει δίπλα του και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες ξεφορτώματος των λαθραίων τσιγάρων.

Παράλληλα, στην ξηρά υπήρχαν τέσσερα φορτηγά με τους οδηγούς τους αλλά και εξοπλισμός για την διαδικασία της εκφόρτωσης.

Τόσο το ταχύπλοο όσο και οι άνθρωποι που περίμεναν στην ξηρά τα λαθραία τσιγάρα μόλις είδαν τις αρχές έγιναν… καπνός.

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται τόσο τα φορτηγά, όσο και ο εξοπλισμός ενώ αναζητούνται και οι συνεργοί.

1,5 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα, 6 εκ ευρώ οι χαμένοι δασμοί

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια ήταν τα λαθραία τσιγάρα που βρέθηκαν κρυμμένα στα αμπάρια του πλοίου «Golendri» με τους χαμένους δασμούς να ξεπερνούν τα 6 εκ. ευρώ.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, το πλοίο που εντοπίστηκε ανοιχτά των Σφακίων μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου και ξεκίνησε η έρευνα στα αμπάρια του για να εξακριβωθεί η ποσότητα των λαθραίων τσιγάρων που μετέφερε.

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν χθες τα ξημερώματα και διαπιστώθηκε πως το πλοίο μετέφερε σε χαρτοκιβώτια 1.557.200 πακέτα τσιγάρα ενώ το σύνολο των διαφυγόντων φόρων και δασμών ανέρχεται στο ποσό των 6.019.186,94 ευρώ.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης όταν περιπολικό σκάφος του λιμενικού σώματος της Κρήτης εντόπισε το πλοίο «Golendri» – σημαίας Τανζανίας – να κινείται στην θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού. Μάλιστα, το πλοίο έπλεε χωρίς να έχει θέσει σε λειτουργία τα φώτα ναυσιπλοΐας, ούτε και το αυτόματο σύστημα εντοπισμού (A.I.S.).

Άμεσα οι λιμενικές αρχές έθεσαν το πλοίο σε διακριτική παρακολούθηση και το είδαν να σταματά σε απόσταση 1,5 ν.μ. από τις ακτές των Σφακίων. Τότε οι άνδρες του λιμενικού σώματος – μέσω της κάμερας θερμικής απεικόνισης και της συσκευής ραντάρ – είδαν ένα ταχύπλοο να προσεγγίζει το Golendri και να δένει δίπλα του. Αμέσως μετά το πλήρωμα του πλοίου ξεκίνησε τις διαδικασίες για να… ξεφορτωθούν τα τσιγάρα μεταφέροντάς τα στο ταχύπλοο.

Οι άνδρες του λιμενικού σώματος αποφάσισαν πως ήταν η ώρα για να επέμβουν και πλησίασαν το Golendri. Όταν το ταχύπλοο είδε τις αρχές τράπηκε σε φυγή ενώ το πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα για να ξεφύγει. Οι λιμενικοί το καταδίωξαν και το πλησίασαν καταφέρνοντας να το ακινητοποιήσουν. Όταν έκαναν τον πρώτο επιτόπιο έλεγχο στο πλοίο διαπίστωσαν πως στα αμπάρια του υπήρχαν εκατοντάδες κούτες με τσιγάρα.

Το… τσιγαράδικο – υπό την συνοδεία των αρχών – οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου και έδεσε ενώ οι αρχές συνέλαβαν τα έξι μέλη του πληρώματος.

Το πλοίο «Golendri» όπως διαπιστώθηκε είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το λιμάνι «Μπαρ» του Μαυροβουνίου ενώ είχε ως προορισμό του το λιμάνι του «Τομπρούκ» της Λιβύης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση