HomeΚΟΣΜΟΣΣτη Μέκκα η συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας

Στη Μέκκα η συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας

Στόχος η εκτόνωση της κρίσης στον Περσικό Κόλπο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών του για τη διευθέτηση της διπλωματικής κρίσης στον Κόλπο.

Το Ριάντ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες διέκοψαν την 5η Ιουνίου τις διπλωματικές και οικονομικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι «υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις» οι οποίες «επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή». Ωστόσο το εμιράτο απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες.

Η συνάντηση Τσαβούσογλου – Σαλμάν θα γίνει στη Μέκκα τις τελευταίες ημέρες του ραμαζανιού.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετέβη την Τετάρτη στη Ντόχα, από όπου ζήτησε να υπάρξει διάλογος, αφού συνάντησε τον εμίρη και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ.

«Παρότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί μέρος αυτής της κρίσης, φρονούμε ότι ο βασιλιάς Σαλμάν αποτελεί μέρος της λύσης της» δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο Κουβέιτ.

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τη Ντόχα και επιχειρεί να παίξει μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση.

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι συζήτησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για «τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου», σύμφωνα με ΜΜΕ του Κατάρ.

Οι τρεις ηγέτες απηύθυναν έκκληση εκ νέου να «αποκλιμακωθεί κατεπειγόντως η ένταση στην περιοχή», σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην προεδρία της Τουρκίας. «Υπογράμμισαν ότι η τρέχουσα ένταση θα έπρεπε να διευθετηθεί όχι με την επιβολή κυρώσεων, αλλά μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, καθώς και ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση» κατά τις ίδιες πηγές

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση