HomeΕΛΛΑΔΑΑλεξανδρούπολη: Σύσκεψη για το ενδεχόμενο προσβολής των αιγοπροβάτων από ευλογιά απ’ την Τουρκία

Αλεξανδρούπολη: Σύσκεψη για το ενδεχόμενο προσβολής των αιγοπροβάτων από ευλογιά απ’ την Τουρκία

Προληπτικό εμβολιασμό σε όλη τη χώρα ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύσκεψη για τον σχεδιασμό της πρόληψης και αντιμετώπισης ενδεχόμενης εισόδου στη χώρα της νόσου της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αντιπεριφέρεια με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς.

Αφορμή για τη σύσκεψη αποτέλεσε η ενημέρωση από την Τουρκία, την 1η Ιουνίου, για εντοπισμό ενός κρούσματος σε ζώο σε απόσταση μόλις 14 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το νομό Έβρο, στο ύψος της ευθυγράμμισης του Δέλτα.

«Επειδή ο τόπος έχει πληρώσει ακριβά αυτό το τίμημα, συζητήσαμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προετοιμασίας ούτως ώστε να αποτρέψουμε την είσοδο του νοσήματος στην περιοχή και σε περίπτωση που εμφανιστεί το νόσημα να ενεργήσουμε άμεσα για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες», δήλωσε ο διευθυντής κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, συμπληρώνοντας πως πρόσφατα, την τριετία 2013-2015 θανατώθηκαν εξαιτίας της ευλογιάς 42.000 ζώα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαχπατζίδης διευκρίνισε ότι οι όποιες νέες ενέργειες, είναι άμεσα συνυφασμένες με το προσωπικό των υπηρεσιών και τις δυνατότητες που υπάρχουν σε μέσα και υλικά, διαπιστώνοντας πως σήμερα είναι πολύ λιγότερα απ’ ότι στο παρελθόν: «Εκείνο που μπορώ να πω ως νέα ενέργεια, είναι ότι βάζουμε πλέον επί τάπητος πολύ συγκεκριμένα το ενδεχόμενο του εμβολιασμού, εάν και εφόσον δούμε ότι το νόσημα ξεφεύγει από τον έλεγχό μας. Είναι ζητήματα που διατυπώθηκαν ήδη στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περιμένουμε απαντήσεις σχετικά με τα σκευάσματα του εμβολίου που κυκλοφορούν, με τα αντίμετρα που πιθανόν να υπάρχουν, αν εφαρμόσουμε τον εμβολιασμό στην περιοχή και με την εμπειρία που υπάρχει διεθνώς από τον εμβολιασμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς την έγκαιρη ανάληψη δράσεων, ο διευθυντής της κτηνιατρικής εξήγησε πως οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία της Ε.Ε. διαδικασίες για την έγκριση του εμβολιασμού, είναι χρονοβόρες και δεν εξαρτάται από τον ίδιο ή τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Αποσαφήνισε πως παρά το ότι η περιοχή έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν επιζωοτίες, «κάθε φορά και για κάθε νόσημα αλλά και κάθε φορά για το ίδιο νόσημα που αντιμετωπίζει μία χώρα, θα πρέπει να ζητάται έγκριση εμβολιασμού, γιατί γενικά η νομοθεσία της Ε.Ε. απαγορεύει τον εμβολιασμό γι’ αυτά τα εξωτικά νοσήματα στο έδαφός της. Πρέπει να αιτιολογήσει πρώτα γιατί τον ζητάει, να αποδείξει ότι η κατάσταση φεύγει εκτός ελέγχου, και αν πειστεί η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα, να εγκρίνει ή όχι τον εμβολιασμό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος κτηνοτρόφων δήμου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης. εκτίμησε πως τα μέχρι σήμερα προτεινόμενα μέτρα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μη αποδοχή της πρότασής του για προληπτικό εμβολιασμό των αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα.

Την ανησυχία του ότι «θα βιώσουμε και πάλι μία πολύ δύσκολη κατάσταση, μία ζωονόσο που βρίσκεται πολύ κοντά μας», εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Φερών, Νίκος Γκότσης, ζητώντας από τους κτηνοτρόφους να λάβουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους, δεδομένου ότι «το να ζητήσουμε έναν εμβολιασμό τον οποίο θα ακολουθήσουν μία σειρά από απαγορεύσεις σε ότι αφορά τη διακίνηση των αιγοπροβάτων και των παραγώγων τους, θα είναι κάτι πολύ καταστροφικό».

Την αναγκαιότητα άμεσης λειτουργίας του κέντρου εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα, αλλά και στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, επανέλαβε ο αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Σήμερα επανέρχεται για πολλοστή φορά το αίτημά μας για τη λειτουργία του κέντρου εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα. Δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστικό βήμα υλοποίησης προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν μιας εξαγγελίας ότι το αίτημά μας θα ικανοποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει να γίνεται διαρκής επιδημιολογικός έλεγχος στα σύνορα, θα πρέπει να έχουμε άλλους 15-20 κτηνιάτρους που να είναι διαρκώς υπ’ ατμόν, γιατί αυτοί δεν προστατεύουν τον Έβρο, προστατεύουν την Ελλάδα και την Ε.Ε., και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.

Σημειώνεται πως στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, και εκπρόσωπος της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση