HomeHL-EconomyΆρθρο «καταπέλτης» του Politico: Καημένε Αλέξη…

Άρθρο «καταπέλτης» του Politico: Καημένε Αλέξη…

«Γιατί η Ελλάδα είναι de facto αποικία της Γερμανίας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέχρι πρότινος το συζητούσαν μεταξύ τους οι Έλληνες στα καφενεία και τις συγκεντρώσεις. Τώρα έγινε και άρθρο στο περιοδικό POLITICO. Ο τίτλος είναι «Γιατί η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων αποικία της Γερμανίας».

Ο αρθρογράφος Μάθιου Καρνιτσνιγκ παραθέτει την φράση του Γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε μάλλον περιπαικτικό τόνο, είπε σε ακροατήριο σχετικά με τα αγωνιώδη τηλεφωνήματα του Έλληνα πρωθυπουργού πως «Συνεχίζει να τηλεφωνεί διαρκώς και η καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά «Αλέξη, αυτό είναι θέμα για τους υπουργούς Οικονομικών».

Κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεφύγει από το βάρος του χρέους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς σημαντική ελάφρυνση από τους δανειστές γράφει ο αρθρογράφος.

Είναι χαρακτηριστικό πως το άρθρο ξεκινά με την φράση «Καημένε Αλέξη Τσίπρα. Για μέρες, ο Έλληνας ηγέτης είναι στα τηλέφωνα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τους καλύτερους πιθανούς όρους για τη χώρα του. Μέχρι τώρα, με τις προσπάθειές του έχει κερδίσει περισσότερο τον χλευασμό, παρά τον σεβασμό, ιδιαίτερα στη Γερμανία»

Για μεγάλο μέρος από την σχεδόν δεκαετής ύφεση η Ελλάδα ήταν όμηρος των εγχώριων πολιτικών. Τώρα είναι όμηρος της Γερμανίας.

Με τις γενικές εκλογές στην Γερμανία να έχουν οριστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου το θέμα του ελληνικού χρέους και της περικοπής του είναι πολιτικά τοξικό θέμα για το Βερολίνο.

Ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας, θέλει τώρα ελάφρυνση χρέους είναι ότι αυτό θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», συνεχίζει ο αρθρογράφος σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. «Όμως, η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα όσο το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο» προσθέτει.

Τονίζοντας πως ο καιρός που ένα Grexit προκαλούσε νευρικότητα στις αγορές έχει περάσει το politico, συμπληρώνει ότι σήμερα μία αναφορά στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ένα ανέκφραστο βλέμμα, αν όχι χασμουρητό. «Με το χρέος μακριά από τα χέρια των πιστωτικών αγορών και στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ και της Ευρώπης, η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να ταρακουνήσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως μέρος της γερμανικής στρατηγικής στο ελληνικό ζήτημα ήταν να μην κάνει την πρόοδο πολύ εύκολη. Αν και οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν θα το παραδεχθούν δημόσια, το να τιμωρούν την Ελλάδα ως παραδειγματισμό ήταν πάντα μέρος του σχεδίου τους, τονίζει.

Χαρακτηριστικό δε της εικόνας που έχουν σχηματίσει αξιωματούχοι χωρών που είναι στην σφαίρα επιρροής της Γερμανίας και είναι αν μη τι άλλο «νεοσύλλεκτες» στην ΕΕ είναι και η αναφορά στην Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαζικόφσκι σύμφωνα με τον οποίο «Η Ελλάδα είναι μία de facto αποικία», εξηγώντας την απροθυμία της χώρας του να μπει στο ευρώ.
newsbeast.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση