HomeΚΟΣΜΟΣΤη μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εποχή του ντε Γκολ θα έχει ο Μακρόν

Τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εποχή του ντε Γκολ θα έχει ο Μακρόν

Τι λένε οι γάλλοι δημοσκόποι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαμηνύοντας χθες, Τρίτη, στην αποδυναμωμένη πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ότι η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ανοιχτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρκεί βέβαια να «ξεχάσει» το Brexit, ο «μονάρχης» Μακρόν υψώνει το ανάστημά του στη διεθνή πολιτική σκηνή. Στην πατρίδα του καλείται να «παγιώσει» την αυτοκρατορία του στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Ο 39χρονος πρόεδρος έρχεται να κατακτήσει τη Γαλλία.

Η θεαματική νίκη του Μακρόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών έχει προκαλέσει παραλήρημα στους Γάλλους. Όπως και κάθε εμφάνιση του Μακρόν και της συζύγου του, Μπριζίτ. Όσο για τα δημόσια φιλιά του προεδρικού ζεύγους, έχουν γίνει πρωτοσέλιδα στα μέσα ενημέρωσης. Στην πόλη Toυκέ, όπου ψηφίζει ο Μακρόν, οι καταστηματάρχες τρίβουν τα χέρια τους καθώς τα μπλουζάκια που γράφουν: «Τουκέ: η πόλη του προέδρου», έχουν μοσχοπουλήσει.

Το «τσουνάμι» Μακρόν που σάρωσε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αποδυναμώνοντας αισθητά τα παραδοσιακά κόμματα, την Κεντροδεξιά (έλαβε ποσοστό 21,5%) και τους Σοσιαλιστές (9,5%) αλλά και δίνοντας ένα γερό χαστούκι στη γαλλική Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν (13,2%) αναμένεται να επαναληφθεί και στον δεύτερο γύρο.

Το κλίμα «Macromania» έχει επηρεάσει το σύνολο των Γάλλων ψηφοφόρων με τους δημοσκόπους να προβλέπουν ότι, στο δεύτερο γύρο ο Μακρόν μπορεί να έχει «δικούς του» βουλευτές από 415 έως 445 στην 577μελή γαλλική Εθνοσυνέλευση, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εποχή που οι Συντηρητικοί του Σαρλ ντε Γκολ είχαν κερδίσει το 1968 περισσότερες από το 80% των εδρών. Ο «Mακρολέων» , όπως χαρακτηριστικά τον παρομοίασε η γερμανική εφημερίδα «Βild», είναι ο νέος Ναπολέων της Γαλλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 30 πρωτοκλασάτα στελέχη της γαλλικής Κεντροδεξιάς και των Σοσιαλιστών άλλαξαν «στρατόπεδο» στις εκλογές αυτές, προκειμένου να εκλεγούν βουλευτές, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Ανάμεσά τους, ηχηρά ονόματα της κυβέρνησης Μακρόν όπως ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ και ο εκπρόσωπος Τύπου, Κριστόφ Καστανέ που άλλαξαν κομματική ταμπέλα. Στις εκλογές του 2012, ο Λε Μερ είχε κατέβει με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων ενώ ο Κριστόφ Καστανέ με το κόμμα των Σοσιαλιστών. Όμως στις βουλευτικές εκλογές του 2017 ήταν υποψήφιοι με το κόμμα του Μακρόν «Δημοκρατία Εμπρός». Η απογοήτευση του πρώην ηγέτη των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν, που δεν εξελέγη βουλευτής στην περιοχή της Εσόν στον πρώτο γύρο ήταν τέτοια που έσπευσε να ανακοινώσει ότι την Κυριακή θα ψηφίσει τον υποψήφιο της «Ανυπότακτης Αριστεράς» και όχι τον πρώην Σοσιαλιστή Μανουέλ Βαλς.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση