HomeHL-EconomyΣταθάκης: Και ο Σόιμπλε πρέπει να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης στο Eurogroup

Σταθάκης: Και ο Σόιμπλε πρέπει να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης στο Eurogroup

Ο υπουργός Περιβάλλοντος προσπάθησε να φανεί αισιόδοξος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην κόντρα των τελευταίων ημερών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Σόιμπλε, παρενέβη το πρωί της Τετάρτης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Με επικριτικό ύφος για τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, επισήμανε ότι «σημασία έχει ότι αύριο πρέπει και από την πλευρά του φυσικά, να συμβάλλει στο να βρεθεί λύση που όλες οι πλευρές επιθυμούν και που κανείς δεν θα εργαζόταν αυτή τη στιγμή για οποιαδήποτε αναβολή».

Ο υπουργός, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm», τόνισε ότι αναζητούμε λύσεις που θα διασφαλίζουν τη γαλλική πρόταση για το χρέος. «Υπάρχουν περιθώρια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, είναι γνωστές οι διαφωνίες που υπάρχουν πρωτίστως για τις εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα και τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, τα οποία επηρεάζουν προφανώς την επιμήκυνση και τη λύση που έχει βρεθεί για το ελληνικό χρέος, νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού και να βρεθεί λύση αύριο και να κλείσει το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου

Σε ό,τι αφορά το Αμύνταιο, ο υπουργός τόνισε ότι η πρώτη ομάδα, η ομάδα των επιθεωρητών Μεταλλείων θα ετοιμάσει – από την πλευρά του υπουργείου – την έκθεση (αποτίμησης) σε είκοσι με είκοσι πέντε μέρες. Η ΔΕΗ – πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης -σύστησε μια επιτροπή και από την άλλη πλευρά το υπουργείο Ενέργειας θα προχωρήσει στη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια και τις συνθήκες κατά τις οποίες έγινε η κατολίσθηση και τα αποτελέσματα από το έργο της επιτροπής αναμένονται σε ένα χρονικό ορίζοντα 25 με 30 ημέρες.

«Τα ερωτήματα είναι πολλά, εύλογα, πρέπει να μας απαντήσουν οι ειδικοί για το αν ήταν προβλέψιμο και πώς και τι έπρεπε να είχε γίνει, αν ήταν εντελώς απρόβλεπτο (σ.σ. η κατολίσθηση) στην οποία περίπτωση θα οδηγηθούμε σε άλλα συμπεράσματα», επισήμανε ο υπουργός. Υπογράμμισε δε, ότι «το ορυχείο δεν θα κλείσει γιατί ένα μεγάλο μέρος μπορεί να υπέστη καταστροφή, δεν ξέρω αν είναι ανακτήσιμο αυτό, το μεγάλο μέρος της κατολίσθησης είναι ανακτήσιμο, αλλά από εκεί και πέρα το ορυχείο έχει ένα πολύ μεγάλο απόθεμα λιγνίτη πρέπει να αποκατασταθεί και να συνεχίσει».

Ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει άμεση επίπτωση στην τροφοδοσία ρεύματος του εθνικού δικτύου, καθώς η μονάδα στο Αμύνταιο δουλεύει μόνο το χειμώνα – δεν δουλεύει το καλοκαίρι- μόνο για λόγους τηλεθέρμανσης και καλύπτει το όριο των ωρών που της επιτρέπεται με βάση την εκπομπή ρύπων και τους όρους που έχουν τεθεί στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μεριμνά προφανώς στο να μη φύγει η χρηματοπιστωτική δυναμικότητα της εταιρείας , έχουμε κάνει αρκετά βήματα και στηρίζουμε τη ΔΕΗ (…) θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, θα περιμένουμε την οικονομική αποτίμηση για το πραγματικό κόστος της καταστροφής αυτής».

Για τους δασικούς χάρτες

Αναφερόμενος στο θέμα των δασικών χαρτών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και συμπλήρωσε πως «το μείζον πρόβλημα του κτηματολογίου το οποίο επίσης αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τους δασικούς χάρτες και χωρίς οριοθέτηση των παραλιών της χώρας».

«Συνεπώς – πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης- προχωράμε αποφασιστικά όπως είχαμε προβλέψει, εδώ είμαστε για να λύνουμε τα προβλήματα από τους δασικούς χάρτες, δώσαμε δύο παρατάσεις για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία, αλλά τα μηνύματα από παντού είναι θετικά και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουμε πλέον -για πρώτη φορά- οριστικούς δασικούς χάρτες σ αυτή τη χώρα, το οποίο είναι μια μεγάλη τομή και για το χωροταξικό σχεδιασμό και για την ασφάλεια επενδύσεων (…) και πολλές άλλες θετικές επιπτώσεις θα έχει».

*Τη συνέντευξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση