HomeHL-HealthΓιατί τα αυτοκίνητα απειλούν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών;

Γιατί τα αυτοκίνητα απειλούν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Sir David King

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε το αμάξι σας για τις καθημερινές μετακινήσεις του παιδιού σας στο σχολείο, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείτε, καθώς σύμφωνα με ειδικούς τα αυτοκίνητα είναι «κουτιά που συλλέγουν τοξικά αέρια» και απειλούν την ομαλή και υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Ο καθηγητής, Sir David King, προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία ενός παιδιού κατά τη μεταφορά του με αυτοκίνητο και δηλώνει ότι οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο με το αυτοκίνητο, προτείνοντας τους το περπάτημα ως τον πιο ιδανικό τρόπο μετακίνησης.

Αυτό συμβαίνει, επειδή τα νεαρά άτομα είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις των ρύπων καθώς τα σώματά τους αναπτύσσονται ακόμη.

Ο Sir David ανέφερε στο The Guardian: «Τα παιδιά που κάθονται στο πίσω κάθισμα των οχημάτων είναι πιθανό να εκτεθούν σε επικίνδυνα επίπεδα [ρύπανσης του αέρα]» και συμπληρώνει: «Ίσως εσείς οδηγείτε ένα καθαρό όχημα, αλλά τα παιδιά σας, στην πραγματικότητα, κάθονται σ’ ένα κιβώτιο που συλλέγει τοξικά αέρια από τα οχήματα που βρίσκονται γύρω σας».

Ο ίδιος καταλήγει: «Το καλύτερο για την υγεία μας είναι να αφήσουμε τα αυτοκίνητά μας πίσω. Έχει αποδειχθεί ότι τα οφέλη για την υγεία που απορρέουν από το περπάτημα και το ποδήλατο είναι πολλά».

Η προειδοποίησή του έρχεται μετά από πρόσφατες έρευνες, οι οποίες αποκάλυψαν ότι οι εγκέφαλοι των παιδιών αναπτύσσονται αργά όταν εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ισπανοί ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο μολυσμένος αέρας δηλητηριάζει τους εγκεφάλους των νέων καθώς και τους πνεύμονές τους, ενώ άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης, εμφανίζουν σημάδια πρόωρης γήρανσης, τη στιγμή που ειδικοί από το Berkeley, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπίστωσαν ότι οι αναθυμιάσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα «προστατευτικά καλύμματα» στο τέλος των κλώνων του DNA.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση