HomeHL-9Τίμησαν τη μνήμη των αντιστασιακών στο σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου

Τίμησαν τη μνήμη των αντιστασιακών στο σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στα μνημεία «SAS και Black Watch» στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τιμήθηκε σήμερα η μνήμη των ηρώων που συμμετείχαν στο μεγάλο σαμποτάζ κατά της γερμανικής κατοχής τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιουνίου 1942. Στην τιμητική εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στεφάνι κατέθεσαν ο βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης που εκπροσώπησε τους βουλευτές, ευρωβουλευτές Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Ξυλούρης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο εκπρόσωπος του ανώτερου Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου.

aerodromio-sampotaz-stefania-5

Δηλώσεις στα ΜΜΕ για την σημερινή ιστορική επέτειο:

Βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης: Τιμούμε, θυμόμαστε αλλά πάνω από όλα παραδειγματιζόμαστε

«Κάθε γωνιά της Κρήτης είναι μια θυσία, ένα ολοκαύτωμα. Τιμούμε, θυμόμαστε αλλά πάνω από όλα παραδειγματιζόμαστε από όλους εκείνους που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι».

aerodromio-sampotaz-stefania-1

Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Ξυλούρης: Τα μηνύματα της θυσίας τους, διαχρονικά για τη σημερινή και τις επερχόμενες γενιές

Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά μια κορυφαία πράξη αντίστασης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου που έχει καταγραφεί ως τέτοια, ως συλλογική μνήμη και εμείς έχουμε υποχρέωση ως λαός και να θυμόμαστε και να τιμάμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν, έδωσαν την ζωή τους για ελεύθερη πατρίδα για να βρισκόμαστε όλοι εδώ σήμερα ελεύθεροι. Τα μηνύματα της αντίστασης τους της θυσίας τους, πολλαπλά, διαχρονικά, για τη σημερινή και τις επερχόμενες γενιές».

aerodromio-sampotaz-stefania-2

Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: Τα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας χρειάζονται αγώνα

«Το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, την νύχτα της 13ης Ιουνίου 1942, από εξαμελή ομάδα στρατιωτικών του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής  (που αποτελείτο από τους: G. Bergé, J. Mouhot,  P. Léostic J. Sibard, G. Jellicoe και τον συμπατριώτη μας Κ. Πετράκη), υπήρξε γεγονός ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για τις δυνάμεις που αντιμετώπιζαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Η ανατίναξη αεροσκαφών και πολεμικού υλικού στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της πόλης μας, έπληττε ένα από τα κομβικά σημεία ανεφοδιασμού της Γερμανικής επίθεσης, υπό τον στρατηγό Ρόμελ,  στην Βόρεια Αφρική. Η αντιστασιακή αυτή πράξη, προκάλεσε άμεσα αντίποινα, καθώς την επόμενη μέρα εκτελέστηκαν 50 επίλεκτα πρόσωπα του τόπου μας (που μαζί με άλλους 12 εκτελεσθέντες, συμπληρώνουν τους 62 εθνομάρτυρες εκείνου του ζοφερού Ιουνίου). Πρόκειται για ένα γεγονός που οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε πάντα, διότι μας διδάσκει ότι τα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας χρειάζονται αγώνα και συχνά αποκτούνται με βαρύ τίμημα».

aerodromio-sampotaz-stefania-3

Διαφήμιση
Διαφήμιση