HomeΚΟΣΜΟΣΚύπριοι και 400 Ισραηλινοί κομάντος πραγματοποιούν πολυήμερη άσκηση στο Τρόοδος

Κύπριοι και 400 Ισραηλινοί κομάντος πραγματοποιούν πολυήμερη άσκηση στο Τρόοδος

Στόχος ήταν να κρατηθεί μυστική

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίπου 400 Ισραηλινοί κομάντος μαζί με Κύπριους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων πραγματοποιούν πολυήμερη άσκηση στο Τρόοδος στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η διεξαγωγή της άσκησης δεν ανακοινώθηκε ούτε από το υπ. Άμυνας της Κύπρου ούτε από αυτό του Ισραήλ και στόχος ήταν να κρατηθεί μυστική. Όταν πριν λίγες μέρες διέρρευσαν πληροφορίες για τη διεξαγωγή της άσκησης, το Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδήλωσε ανησυχία προς το κυπριακό υπουργείο Άμυνας.

Η άσκηση γίνεται με τη συμμετοχή αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων που χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφο. Οι κομάντος ασκούνται σε σενάρια ανακατάληψης χωριών, ραντάρ και δολιοφθορές.

Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει και ασκήσεις της Ισραηλινής αεροπορίας με τη Κυπριακή αεράμυνα. Ο λόγος είναι ότι η Κύπρος διαθέτει ρωσικά συστήματα TOR-M1 και BUK τα οποία διαθέτουν και αραβικές χώρες. Από την άλλη η Κύπρος επωφελείται καθώς η αεράμυνα αντιμετωπίζει αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη όμοια με αυτά που διαθέτει η Τουρκία.

Η άσκηση επί εδάφους με χερσαίες δυνάμεις γίνεται για πρώτη φορά, καθώς το έδαφος της Κύπρου προσομοιάζει με αυτό γειτονικών χωρών του Ισραήλ.

Υπουργός Άμυνας: Καμία ανησυχία

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο της Κύπρου δικαιολόγησε τη μη ανακοίνωση της άσκησης, λέγοντας πως «στον βαθμό που υπάρχουν ανησυχίες προβαίνουμε σε ανακοινώσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου όμως πραγματοποιούνται ασκήσεις στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουμε υπογράψει και με το Ισραήλ αλλά και με άλλες γειτονικές χώρες.

Αυτές οι ασκήσεις αποσκοπούν σε μια ενισχυμένη αμυντική συνεργασία που δίνει τη δυνατότητα σε κοινές εκπαιδεύσεις/ασκήσεις. Κάποιες ασκήσεις ανακοινώνονται και κάποιες όχι. Σε κάθε περίπτωση, το τι ανακοινώνεται και τι όχι γίνεται σε συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών. Το σίγουρο είναι ότι η Εθνική Φρουρά αναβαθμίζεται επιχειρησιακά μέσα από ανάλογες ασκήσεις και εκσυγχρονίζεται μέσα από μια διαδικασία επαγγελματοποίησης στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης. Ταυτόχρονα, μέσα από μια αναβάθμιση του ρόλου της συμβάλλει στο να αναβαθμίζεται συνεχώς ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή ως συνεισφορέας ασφάλειας σε μια ασταθή και ταραγμένη περιοχή».

ΑΚΕΛ: Επικίνδυνη εξέλιξη

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση εκφράζει την αντίθεσή του στην άσκηση «η οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας αλλά, αντίθετα, την περιπλέκει σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς, μαζί μάλιστα με ένα στρατό ο οποίος είναι κατοχική δύναμη επί 50 χρόνια στα παλαιστινιακά εδάφη. Ταυτόχρονα στέλνει λανθασμένα μηνύματα στον αραβικό κόσμο και σε μια σειρά από γειτονικές χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει διαχρονικά άριστες σχέσεις. Η καλλιέργεια ιδεολογημάτων για τη δημιουργία ενός αντιτουρκικού τόξου μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και άλλων χωρών μπορεί να ηχεί ωραία στα αυτιά του εθνικιστικού ακροατηρίου, εντούτοις όπως αποδείχθηκε επανειλημμένα, ούτε το Ισραήλ ούτε άλλη χώρα πρόκειται να συγκρουστεί με την Τουρκία για το χατίρι της Κύπρου.

Τα μηνύματα που έρχονται σε σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς Ισραήλ-Τουρκίας θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχαν διαλύσει τις όποιες αυταπάτες υπήρχαν. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη καλείται να εξηγήσει στο λαό γιατί προχωρεί σε τέτοιες ενέργειες και αν αναλογίζεται τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί. Το ΑΚΕΛ εκφράζει την ανησυχία του από αυτή την εξέλιξη και καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής για τη σκοπιμότητα και το χαρακτήρα αυτής της άσκησης».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση