HomeΚΡΗΤΗΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων για την εκχώρηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων για την εκχώρηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ανακοίνωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων έστειλε ανακοίνωση για την εκχώρηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Έκλεισε η συμφωνία της Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης με την εταιρεία BELVEDERE για την 25χρονη εκμίσθωση των δύο κτιρίων στο λόφο Καστέλι με 300.000€ το χρόνο έσοδα για τις λειτουργίες του ιδρύματος. Η πρυτανεία, διάφοροι αντιδραστικοί και τεχνοκράτες καθηγητές του Πολυτεχνείου και οι ιδιοκτήτες της εταιρίας τρίβουν τα χέρια τους με αυτή τη συμφωνία, ενώ η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τηρούν σιγή ιχθύος! Αλήθεια, υπάρχει λόγος σε κάποιον άλλον πέρα από τη διοίκηση του ιδρύματος για το τι αυτή επιλέγει να κάνει; Αν αποφασίσει να παραχωρήσει ολόκληρη την ιδιοκτησία του ιδρύματος σε ιδιώτες, μπλοκάρεται άραγε από κανέναν; Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η διοίκηση του Πολυτεχνείου τα τελευταία χρόνια που καυχιέται για τις «επιτυχίες» του ιδρύματος, έχει καταφέρει να ιδιωτικοποιήσει ή να συνδέσει με επιχειρήσεις πάνω από το 50% της λειτουργίας του, κάτι που είναι βέβαια και πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για τα πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της πρυτανείας

Η πρυτανεία ξέρει πολύ καλά τι κάνει: ικανοποιεί τις κυρίαρχες πολιτικές που ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο, που βλέπουν ως λύση για την «ανάπτυξη» της χώρας την αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων και την παράδοση των πάντων σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Αντιλαμβάνεται ως σωτήριες αυτές τις πολιτικές που μας έχουν φέρει ως εδώ γιατί μέσω της έρευνας στο Πολυτεχνείο τα τελευταία χρόνια ξέρει να ικανοποιεί επιχειρηματίες και συμφέροντα άλλων. Δέχεται τη σταδιακή αντικατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία από τις ιδιωτικές «προσφορές» και πληρωμές οι οποίες ζητούν τα δικά τους ανταλλάγματα κοιτώντας το δικό τους κέρδος. Αναγνωρίζει το χρέος της χώρας ως νόμιμο και νομιμοποιεί όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) που παίρνουν περισσότερα δάνεια από την ΕΚΤ και ξεπουλούν με τη σειρά τους κι αυτές το δημόσιο πλούτο της χώρας ενώ φορτώνουν το χρέος στις πλάτες των νέων γενιών, παρ’ότι είναι οι ίδιες οι πολιτικές τους που το δημιούργησαν τόσα χρόνια. Η πρυτανεία δεν κάνει απλά μια διαχείριση της κατάστασης. Ασκεί πολιτική. Μαζί με όλη τη διοίκηση του ιδρύματος (και τους ανωτέρους της στο Συμβούλιο Ιδρύματος που κρύβονται στην αφάνεια μέχρι στιγμής) και με την ανοχή των κοινοβουλευτικών ευρωμνημονιακών κομμάτων και του τοπικού κράτους που μόνο κέρδος έχουν να βγάλουν από αυτές τις επιλογές.

Τουρισμός δε σημαίνει ξεπούλημα κι εκμετάλλευση…

Στο παιχνίδι εντυπώσεων μέσω των πολλών ανακοινώσεων και συνεντεύξεων στα ΜΜΕ που επιχειρείται από πλευράς των υποστηρικτών της παραχώρησης των κτιρίων κυριαρχεί η ψευτιά και ο λαϊκισμός, ένα δήθεν ενδιαφέρον για το χανιώτικο λαό και την εικόνα και οικονομία της πόλης. Ο τουρισμός είναι γεγονός ότι έχει αυξηθεί και όλοι αυτοί έρχονται να εμφανιστούν ως «σωτήρες» για την ενίσχυσή του με την ίδια λογική που αυτός αξιοποιείται όλα αυτά τα χρόνια κι έχει οδηγήσει στην πλήρη εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου χώρου και κυρίαρχα στην παράδοση της πλειοψηφίας της ιδιοκτησίας σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά κεφάλια που ελέγχουν και την πλειοψηφία του τουρισμού, άρα και που καρπώνονται τα κέρδη του. Πλέον η πόλη χωράει περισσότερο τους τουρίστες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες που τους εκμεταλλεύονται, παρά τους κατοίκους της. Πολλοί από τους κατοίκους δε, για να ζήσουν, δουλεύουν στα ξενοδοχεία των «σωτήρων» μεγαλοεπιχειρηματιών με τις χειρότερες συμβάσεις εργασίας, με πετσοκομμένους μισθούς, πολλές φορές ανασφάλιστοι και σε συνθήκες απάνθρωπες. Τέτοιες θέσεις εργασίας θέλουν να ανοίξουν. Θέσεις που η πρυτανεία γνωρίζει πολύ καλά πώς λειτουργούν, με πρόσφατο το παράδειγμα των εργαζομένων καθαριστριών του Πολυτεχνείου που δούλευαν για εργοδότη που είχε συνάψει σύμβαση με το ίδρυμα, ο οποίος και τις απέλυσε, αφού πρώτα τις εκβίαζε για τους μισθούς τους!

Για ελάχιστα κέρδη πάει να ξεπουλήσει ό,τι υπάρχει!

Όσο για τα κέρδη που φαντάζουν τόσα πολλά για το Πολυτεχνείο Κρήτης, αξίζει να αναφέρουμε ότι προτού κοπεί το 50% του προϋπολογισμού του Ιδρύματος (με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και των διοικήσεων), η ίδια η διοίκηση δήλωνε δημόσια ότι το ίδρυμα και πάλι δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Μιλάμε για όταν ακόμη το ίδρυμα είχε πάνω από 2.000.000€ ετήσιο προϋπολογισμό. Την περίοδο που τα λεφτά του λαού μέσω φόρων και περικοπών μισθών και συντάξεων πηγαίνουν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού κατευθείαν στην αποπληρωμή του χρέους και στους πολεμικούς εξοπλισμούς και για την παιδεία και την υγεία δίνονται ψίχουλα, ενισχύεται αυτή η πολιτική με την αναζήτηση πόρων για τις δημόσιες λειτουργίες του κράτους από ιδιώτες με όποιο κόστος. Έτσι λοιπόν για το Πολυτεχνείο Κρήτης, για 300.000€, ξεπουλιούνται στην ουσία εγκαταστάσεις του με την πρόφαση ότι θα δοθούν τα χρήματα για τις ανάγκες του ιδρύματος, που είτε με τα τωρινά του έσοδα, είτε με την αύξηση κατά 300.000€ θα υπολειτουργεί όσο αφορά τα οφέλη για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους σε αυτό. Μας θυμίζει την πρόσφατη δημόσια ανακοίνωση της πρυτανείας του Πολυτεχνείου για το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για τη δημιουργία κτιρίων, που από τη μία θα προσφέρει κάτι στο ίδρυμα, αλλά με κόστος την επιστροφή ολόκληρου του ποσού με κάποιον τρόπο, είτε μέσω παραχώρησης παραπάνω χώρων, είτε μέσω διδάκτρων στους φοιτητές, είτε με περικοπές από άλλες λειτουργίες του ιδρύματος! Κέρδη για το ίδρυμα θα έρθουν χωρίς αντάλλαγμα με την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και την απομάκρυνση των ιδιωτών από αυτό. Τολμάει άραγε η πρυτανεία να απαιτήσει από την κυβέρνηση παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, μπλοκάρισμα της χρηματοδότησης για πολεμικούς εξοπλισμούς και τελικά την χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας και υγείας, όπως διεκδικεί καιρό τώρα μεγάλο κομμάτι του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος; Προφανώς και όχι, γιατί η πολιτική της θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίο και όχι του λαού και της νεολαίας.

Καμιά σκέψη για καταπάτηση του ασύλου και σπάσιμο της κατάληψης!

Βασικό στοιχείο της επιλογής εκχώρησης των συγκεκριμένων κτιρίων αποτελεί και η στέγαση της κατάληψης της Rosa Nera τα τελευταία 13 χρόνια, για την οποία γίνεται λόγος από διάφορους κύκλους ότι παρακωλύει την αξιοποίηση του κτιρίου προς όφελος άλλων αναγκών. Για κάποιους, αυτές οι ανάγκες είναι η επιχειρηματική εκμετάλλευση και το κέρδος, ανάγκες δηλαδή των ίδιων και όχι καθολικές και παλλαϊκές. Για κάποιους άλλους, εμποδίζουν την κάλυψη αναγκών του Πολυτεχνείου Κρήτης σε χρήσεις και λειτουργίες. Με την πρώτη λογική είμαστε κάθετα αντίθετοι! Όσο αφορά τη δεύτερη, τονίζουμε ότι υπάρχουν τόσα κτίρια του Πολυτεχνείου που μπορούν να λειτουργήσουν ως βιβλιοθήκες, λέσχες σίτισης, εστίες, κέντρα πολιτισμού δημόσια και δωρεάν, που καταλήγει εμμονή ή και πολιτική στόχευση να επιλέγει κανείς ή την κατάληψη ή της λαϊκές ανάγκες. Ειδικά την περίοδο που το πανεπιστημιακό άσυλο καταστρατηγείται συνεχώς με την εισβολή ΜΑΤ μέσα σε αυτό για κάθε αφορμή, ενώ διάφορες καταλήψεις ανά την Ελλάδα σπάνε με εντολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οφείλουμε να δώσουμε κάθε μάχη για προάσπιση του ασύλου και της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές αλλά και κάθε χώρου που, με τις αντιφάσεις του, έχει δώσει αγώνες μέσα από κινήματα που έχουν ξεσπάσει.

Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

Σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να μπλοκάρουμε τις ενέργειες της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που ακολουθεί την αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου και ενισχύει την επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα πανεπιστήμια και το άσυλο. Η προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι ενέργειες εκχώρησης μέσα στο καλοκαίρι που λείπουν οι φοιτητές θα πέσει στο κενό, καθώς οι εργαζόμενοι και ο λαός των Χανίων θα είναι αλληλέγγυοι στην προσπάθεια όλων των φορέων που αντιτίθενται μέσα από δεκάδες ψηφίσματα αλλά και έμπρακτα σε αυτές τις επιλογές και που θα υπερασπιστούν την ανάγκη για πραγματικά ελεύθερους και δημόσιους χώρους, κόντρα στην επιχειρηματική εκμετάλλευση και το πέρασμα του πλούτου και του χώρου σε λίγα χέρια. Καλούμε τις μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς και του κινήματος να πάρουν δημόσια θέση και να στηρίξουν τον κρίσιμο αυτό αγώνα στην πράξη. Καλούμε πάνω από όλα κάθε Χανιώτη και Χανιώτισσα να δώσει τη μάχη, γιατί ο λόγος για την πόλη, για την καθημερινότητα και τις ζωές μας ανήκει στον ίδιο το λαό και δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να πατάει πάνω στις ανάγκες μας για τα δικά του κέρδη!

Να μπλοκάρουμε την υλοποίηση της συμφωνίας Πρυτανείας – Belvedere.

Ο δημόσιος χώρος ανήκει στο λαό κι όχι στους ξενοδόχους και στο κεφάλαιο!».

Διαφήμιση
Διαφήμιση