HomeΚΡΗΤΗΣτη Βουλή τα προβλήματα των νοσοκομείων της Κρήτης

Στη Βουλή τα προβλήματα των νοσοκομείων της Κρήτης

«Πρωτοφανής κυβερνητική αδράνεια»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mε ερώτηση του, προς το Υπουργείο Υγείας, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει την πρωτοφανή Κυβερνητική αδράνεια για τα προβλήματα του ΠΑΓΝΗ και των νοσοκομείων της Κρήτης και ζητά να προστατευθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και να αυξηθούν οι εργαζόμενοι στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, τόσο στο ΠΑΓΝΗ όσο και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Κρήτης, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Αναταραχή επικρατεί στο χώρο της Υγείας στο Νομό Ηρακλείου αλλά και γενικότερα στην Κρήτη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), από τους τριακόσιους (300) εργαζόμενους του Νοσοκομείου εντός του τρέχοντος έτους κινδυνεύουν με απόλυση οι 180. Πρόκειται για εργαζόμενους ως επικουρικό προσωπικό, αλλά και για προσωπικό που απασχολείται στην Παιδοψυχιατρική και την Καρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου με «μπλοκάκι», δηλαδή με συμβάσεις έργου. Στην ίδια θέση σύμφωνα με δημοσίευμα έγκριτης εφημερίδας της Κρήτης, βρίσκονται και εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις στους τομείς της καθαριότητας και της σίτισης.

Μόνο στο ΠΑΓΝΗ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ε.ε. απολύονται 38 εργαζόμενοι ως επικουρικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, τεχνολόγοι, βοηθοί φαρμακείου, τραυματιοφορείς, καθώς και εργαζόμενοι στην Παιδοψυχιατρική και την Καρδιοχειρουργικοί Κλινική). Συνολικά στα Νοσοκομεία της Κρήτης απολύονται 100 εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μετά το τέλος Δεκεμβρίου 2017 επίκειται η αποχώρηση εργαζομένων στην καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη, εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ και η δεύτερη ομάδα εργαζομένων ως επικουρικό προσωπικό.

Το Σωματείο Εργαζομένων προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι ήδη εργάζονται σε διπλοβάρδιες και αναγκάζονται να απασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα προκειμένου να καλύψουν κενά.

Επειδή, η αποχώρηση τόσο μεγάλου αριθμού εργαζομένων προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία ως προς την προστασία της υγείας των πολιτών και των επισκεπτών του Ηρακλείου αλλά και όλης της Κρήτης.

Επειδή, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουν δεσμευθεί επανειλημμένως ως προς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στον τομέα της Υγείας.

Επειδή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συχνά επαίρεται για την επικείμενη αύξηση των εργαζομένων στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, αλλά τελικά οι απολύσεις μόνο στο ΠΑΓΝΗ υπερβαίνουν το 50% του συνόλου των εργαζομένων.

Επειδή, η κυβέρνηση επιδεικνύει πρωτοφανή αδράνεια για τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας, ιδίως στο Νομό Ηρακλείου  και γενικότερα στην Κρήτη και δεν έχει ενημερώσει κανέναν αρμόδιο φορέα για τον σχεδιασμό που έχει για να αντιμετωπίσει την επικείμενη αποψίλωση των Νοσοκομείων της Κρήτης σε προσωπικό. 

Ερωτάσθε κε Υπουργέ

– Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη λειτουργία του  ΠΑΓΝH και των υπόλοιπων Νοσοκομείων της Κρήτης;

– Με ποιο τρόπο θα υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας για προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αλλά και την αύξηση των εργαζομένων στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, τόσο στο ΠΑΓΝΗ όσο και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Κρήτης;

Διαφήμιση
Διαφήμιση