HomeHL-9«Στο κόκκινο» οι διαβουλεύσεις για το Eurogroup

«Στο κόκκινο» οι διαβουλεύσεις για το Eurogroup

Στην Αθήνα αύριο ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ για «προσυμφωνία» εν όψει του Eurogroup

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τέσσερα 24ωρα πριν από το Eurogroup της Πέμπτης οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των κεντρικών παικτών της διαπραγμάτευσης χτυπούν κόκκινο.

Στόχος είναι η κατάληξη σε προσυμφωνία που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης έτσι ώστε το «ελληνικό ζήτημα» να μην φτάσει στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου. Μία τέτοια εξέλιξη, για την οποία έχει προειδοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρείται «απευκταία» από την Κομισιόν και από την γαλλική πλευρά, με τον Μανουέλ Μακρόν να ηγείται των προσπαθειών για συμφωνία την Πέμπτη.

Αύριο αναμένεται στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, με τις πληροφορίες να μιλούν για διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον κ. Αλ. Τσίπρα και, πιθανότατα, με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Λεμέρ (ο οποίος στήριξε απόλυτα την άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί τη «λύση» που προτάθηκε στο προηγούμενο Eurogroup καθώς συμφώνησε ότι δεν ήταν «καθαρή») θα κομίσει τις προτάσεις πάνω στις οποίες θα «κουμπώσει» η ελληνική θέση για «καθαρή λύση» που δεν θα σπρώχνει «το τενεκεδάκι» πιο πέρα.

Είναι ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε διαδοχικά στο Παρίσι με τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ, τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πεντοάν.

«Ανάπτυξη» με ρήτρα και πακέτα

Κατά τις ίδιες πηγές, στον πυρήνα των προτάσεων και των δύο πλευρών (όπως και της Κομισιόν) βρίσκεται η παράμετρος της «ανάπτυξης», ενώ οι συζητήσεις αφορούν στο πώς θα συνδεθεί με το χρέος. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα:

* «Υπάρχει στο τραπέζι η γαλλική πρόταση για ελάφρυνση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή εάν η ελληνική οικονομία έχει θετική και ανοδική πορεία το χρέος να αποπληρώνεται κανονικά, αλλά αν όχι να επιλέγονται «εργαλεία» όπως π.χ. η επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής.

* Υπάρχει η πρόταση (που συζητούν Αθήνα, Παρίσι, Κομισιόν και «βλέπει θετικά ο Β. Σόιμπλε») για συμφωνία σε αναπτυξιακές δράσεις με ‘αιμοδότηση’ από την Αναπτυξιακή Ευρωπαϊκή Τράπεζα, την Επενδυτική Ευρωπαϊκή Τράπεζα ή και αναπτυξιακές τράπεζες άλλων χωρών, με χαμηλή εθνική συμμετοχή και ‘πακέτα’ που θα υπερβαίνουν τη διάρκεια του κοινοτικού προϋπολογισμού, δηλαδή το 2020. Έτσι ώστε οι δυσμενείς αναπτυξιακές προβλέψεις του ΔΝΤ (1% σήμερα) να βελτιωθούν, να πλησιάσουν τις αισιόδοξες της ευρωπαϊκής πλευράς (1,3%) και να γεφυρωθεί η μεταξύ τους διαφορά».

Κοινό στοιχείο είναι η διάθεση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, για την τόνωση των επενδύσεων και την υποστήριξη των ανέργων.

Στην ερώτηση εάν τίθεται θέμα επιλογής, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας απάντησε αρνητικά, με την επισήμανση ότι συζητείται ο συγκερασμός των προτάσεων και, μάλιστα, όχι μόνο αυτών των δύο καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα βγουν άσοι από τα μανίκια τις επόμενες ημέρες.

Κλειδί το «if needed»

Όπως ανέφερε χθες το Euro2day.gr, o κ. Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, σκιαγράφησε μία «καλή λύση» στο Eurogroup και… αποκάλυψε το κλειδί που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα:

* Να υπάρξει αναφορά στην επιτάχυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που ήδη εφαρμόζονται.

* Να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε ότι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

* Nα υπάρξει, ίσως, κάποιος μηχανισμός για μετά από το πρόγραμμα, πέραν από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Όσο για το «κλειδί»; Κατά τον υπουργό Οικονομικών, αυτό είναι η απάλειψη τριών λέξεων από την απόφαση του Eurogroup τον Μάιο του 2016, σύμφωνα με την οποία «εάν είναι αναγκαίο θα εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στη λήξη του προγράμματος».

Όπως εκτιμάται (ή όπως έχει συζητηθεί…) η απάλειψη των λέξεων «εάν είναι αναγκαίο» (if needed) θα μπορούσε να δώσει στην ΕΚΤ το πράσινο φως για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. «Αν όχι τώρα άμεσα, από Σεπτέμβριο», κατά την διευκρίνιση κυβερνητικού στελέχους.

Να σημειωθεί ότι, όπως επισήμανε χθες το Euro2day.gr, σε πρόσφατη έκθεση της HSBC σημειώνεται ότι η απάλειψη του «if needed» θα μπορούσε να είναι αρκετή για την ΕΚΤ προκειμένου να κάνει θετική ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους και να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Euro2day.gr, Μαρίνα Μάνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση