HomeHL-9Πού ψάχνει η «κοινοπραξία των γιγάντων» για τα κρητικά πετρέλαια;

Πού ψάχνει η «κοινοπραξία των γιγάντων» για τα κρητικά πετρέλαια;

Τα επόμενα βήματα μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μια τεράστια έκταση που μετριέται σε δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου μέχρι τη Γαύδο, εκτείνεται σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή για την οποία η «κοινοπραξία των γιγάντων» ExxonMobil – Total μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να διεξάγει έρευνες. Είναι σαφές ότι οι τρεις εταιρείες ενδιαφέρονται για περιοχές με μεγάλο βάθος, για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα παρά μόνο ενθαρρυντικές ενδείξεις για κάποιες εξ αυτών από τα προηγούμενα σεισμικά. Κάποια τμήματα πάντως συμπίπτουν με τα οικόπεδα του διαγωνισμού του 2013.

Ένα σημείο το οποίο διευκρινίζεται από αρμόδιες πηγές είναι ότι στον τελικό χάρτη της πρότασης της κοινοπραξίας δεν υπάρχει κάποια περιοχή, που να θεωρείται «αμφισβητούμενη» ή να εκφεύγει της ελληνικής θαλάσσιας οικονομικής ζώνης, καθώς οι ιθύνοντες υπήρξαν εξαιρετικά προσεκτικοί σε σχέση με το λεπτό αυτό ζήτημα.

Τώρα σε σχέση με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει κάποια συγκεκριμένη προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να απαντήσει στην πρόταση που υποβλήθηκε. Μάλιστα η απάντηση του Δημοσίου και της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής ΕΔΕΥ μπορεί να έχει τροποποιήσεις ή και διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρόταση της κοινοπραξίας. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή που τελικώς θα βγει στην προκήρυξη μπορεί να είναι διαφορετική όπως άλλωστε συνέβη και με την περίφημη πρόταση της Enel για τα χερσαία οικόπεδα της Δ. Ελλάδας.

Και μπορεί να μην υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προθεσμία εντός της οποίας καλείται να απαντήσει το Δημόσιο, ωστόσο μόλις η πρόταση γίνει αποδεκτή θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην εφημερίδα της ΕΕ για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, μέσω της οποίας θα δηλώνεται η αποδοχή της πρότασης και θα καθορίζει τους όρους της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Η δημοσίευση θα πρέπει να διαρκέσει 1 μήνα τουλάχιστον, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού και να προχωρήσει η παραχώρηση.

Ένα καλό σενάριο θα ήθελε ο διαγωνισμός να είναι στον αέρα εντός του έτους ώστε μέσα στο 2018 να ξεκινήσουν οι διαδικασίες των σεισμικών ερευνών που θα αποτελέσουν και το κριτήριο για τα παραπέρα βήματα.

Energypress.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση