HomeHL-CultureΣτο «σφυρί» ακουαρέλες και προσχέδια του Μικρού Πρίγκιπα

Στο «σφυρί» ακουαρέλες και προσχέδια του Μικρού Πρίγκιπα

Μόνο ένα από τα αντικείμενα εκτιμάται ότι θα πιάσει έως 140.000 ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο ακουαρέλες και αυθεντικά σκίτσα του Μικρού Πρίγκιπα, του αγοριού με τα χρυσά μαλλιά που έπλασε η φαντασία του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, θα πωληθούν σε δημοπρασία την επόμενη Τετάρτη, όπως έγινε γνωστό από τον οίκο δημοπρασιών Artcurial.

Οι δύο ακουαρέλες που ζωγράφισε ο συγγραφέας-αεροπόρος είχαν χρησιμοποιηθεί για την εικονογράφηση της πρώτης έκδοσης του Μικρού Πρίγκιπα. Η μία εκτιμάται ότι θα πιάσει 110-140.000 ευρώ και η δεύτερη 92-110.000 ευρώ.

Η πρώτη είναι μεγέθους 27,8 x 21,4 εκατοστών και εικονίζει τον Μικρό Πρίγκιπα, καθισμένο σε μια καρέκλα, να ατενίζει τον κοκκινωπό ήλιο που χάνεται πίσω από λουλούδια και φυτά. Η δεύτερη, του ίδιου μεγέθους, δείχνει το αγόρι ξαπλωμένο σε έναν κήπο με τριαντάφυλλα. Και οι δύο προέρχονται από τη συλλογή της Κονσουέλο δεν Σεντ Εξιπερί, της χήρας του συγγραφέα.

Τα 11 προσχέδια, ζωγραφισμένα με καφέ μελάνι και μαύρο μολύβι, ανήκαν στη Σίλβια Χάμιλτον, μια αδελφική φίλη του Σεντ-Εξιπερί, στην οποία τα είχε εμπιστευτεί πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη για τη Βόρεια Αφρική το 1943. Όλα είναι υπογεγραμμένα από τον συγγραφέα και εννέα από αυτά είναι αριθμημένα. Εκτιμάται ότι όλα μαζί θα πουληθούν έναντι 80-100.000 ευρώ.

Ο Artcurial, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα διαθέσει επίσης για πώληση πολλές επιστολές του Σεντ-Εξιπερί, μεταξύ των οποίων και μία από τις δύο τελευταίες που έγραψε την παραμονή του θανάτου του και απευθυνόταν στον φίλο του, τον Πιερ Νταλόζ.

Ο Μικρός Πρίγκιπας έχει μεταφραστεί σε 270 γλώσσες, έχει γνωρίσει περισσότερες από 1.300 εκδόσεις και έχει διαβαστεί από 145 εκατομμύρια αναγνώστες. Ο Σεντ-Εξιπερί έγραψε το παραμύθι του το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1942. Σκόπευε να το εκδώσει τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους, όμως αυτό κατέστη δυνατό μόνο στις 6 Απριλίου 1943. Τυπώθηκαν τότε 525 αντίτυπα στα αγγλικά και 260 στα γαλλικά και ο συγγραφέας μόλις που πρόλαβε να τα υπογράψει ή να τα αφιερώσει σε φίλους και γνωστούς, πριν φύγει λίγες ημέρες αργότερα για τη Βόρεια Αφρική. Χάθηκε στις 31 Ιουλίου 1944 στα ανοιχτά της Μασσαλίας, ενώ εκτελούσε μια πτήση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απόβαση των Συμμάχων στην Προβηγκία. Ήταν 44 ετών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση