HomeΕΛΛΑΔΑΒενιζέλος: Η «ψευδαίσθηση διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης φέρνει μνημόνιο 45ετίας

Βενιζέλος: Η «ψευδαίσθηση διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης φέρνει μνημόνιο 45ετίας

Μίλησε στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια παντελή έλλειψη διαπραγματευτικής στρατηγικής και αποκλειστική επιθυμία νομής της εξουσίας εις βάρος των εθνικών συμφερόντων κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην τοποθέτησή του για το έξτρα πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που κατατέθηκε εσπευσμένα και συζητείται στην Βουλή εξήγησε πως «Η κυβέρνηση διαμορφώνει κατά καιρούς φευγαλέα αφηγήματα για όλα και για το αντίθετό τους. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μπει όχι απλά σε ένα μνημόνιο 4 αλλά σε μνημόνιο διαρκείας, 45 ετών όπως είπε και ο τεχνοκράτης κ. Βίζερ».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει – ή προσπαθεί να δημιουργήσει – «ψευδαίσθηση διαπραγμάτευσης» και πως «δεν έχει γραμμή αντίστασης γιατί δεν έχει ιδεολογικό κριτήριο και αξιακό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στερεά κατάσταση. Είναι έτοιμος να προσλάβει το σχήμα του δοχείου που του προσφέρεται και το δοχείο διαρκώς στενεύει». Ο ίδιος εξήγησε πως η επέκταση του «παγώματος» στις αυξήσεις των συντάξεων εως το 2022 επιφέρει συνολικά περικοπές 3,3 δις ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η αντιμετώπιση της «συσσώρευσης τόκων» το 2022 και όχι η αντιμετώπιση του ζητήματος των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Εγκλωβιστήκατε στο μεγάλο πρωθύστερο. Δεχθήκαμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και κανείς δεν λέει ότι το 2022 θα έχουμε συσσώρευση τόκων. Η εξομάλυνση των τόκων εως το 2026 είναι το ζήτημα που πρέπει να λυθεί τώρα και μετά να μπει το ζήτημα των πλεονασμάτων. Η αντιστροφή των όρων είναι η απόλυτη φυλάκιση της χώρας».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την πτέρυγα της πλειοψηφίας λέγοντας πως «Εχετε διαπαιδαγωγήσει την κοινή γνώμη ότι όλα θα λυθούν με μια μαγική και χαριστική κίνηση από τους εταίρους. Δεν θα γίνει τίποτα χωρίς μοντέλο αναπτυξιακό, εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος και αν δεν υπάρξει εθνική συνέγερση γύρω από ένα κοινό στόχο».

Αναφορικά με το χρέος αναρωτήθηκε «Τι ζητατε για το χρέος; Πείτε τι θέλετε. Μια φιλική δήλωση όπως λέει ο κ. Τσακαλώτος τώρα; Θέλετε ότι σας δώσουν;» για να συνεχίσει «Ξέρετε τι έχει συμβεί από τον Ιούλιο του 2015; Έχετε δεχθεί επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει άλλη ονομαστική μείωση και πως οι παραμετρικές αλλαγές δεν θα έχουν κόστος για τους δανειστές. Τώρα η σταθεροποίηση των κυμαινομένων επιτοκίων γίνεται με κόστος ελληνικό. Γι αυτό και η απόδοση της λύσης στο 2060 είναι τόσο χαμηλή. Δεν θα δώσουν παραμετρικές αλλαγές που αυξάνουν το δικό τους έμμεσο κόστος. Το περιθώριο είναι στενό και το κάνατε ακόμα στενότερο με το πρωθύστερο στο πλεόνασμα».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση