HomeHL-EconomyΒρετανία: Υποχωρεί η στερλίνα υπό τον φόβο του «μετεώρου κοινοβουλίου»

Βρετανία: Υποχωρεί η στερλίνα υπό τον φόβο του «μετεώρου κοινοβουλίου»

Ερωτήματα και για την πορεία του Brexit

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναταράξεις και πτώση στην τιμή της στερλίνα προκαλεί το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών καθώς οι αγορές αντιδρούν αρνητικά μπροστά στην πύρρειο νίκη της Τερέζα Μέι που διατηρεί μεν την πλειοψηφία χωρίς, όμως, αυτοδυναμία.

Η στερλίνα υποχώρησε μέχρι και τα επίπεδα των 1,27 δολαρίων όταν ανακοινώθηκαν τα exit polls αν και όσο εξελισσόταν η ροή των αποτελεσμάτων «μάζεψε» τις απώλειες στο 1,5% ή στα 1,2760 δολάρια αν και οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές.

«Θα πρέπει να παρακολουθούμε το αποτέλεσμα έδρα έδρα με αποτέλεσμα η στερλίνα να κινείται σε καθεστώς αστάθειας» δήλωσε αναλυτής της Westpac.

Η Τερέζα Μέι είχε αιφνιδιάσει προκηρύσσοντας εκλογές, ευρισκόμενη ωστόσο στην κορύφωση της δημοφιλίας της και ενώ δημοσκοπικά προηγείτο με 20 μονάδες.

Η Μέι επιδίωκε να ενισχύσει τη θέση της ενόψει της διαπραγμάτευσης για τους όρους του Brexit, αλλά τελικά όλα δείχνουν ότι αποδυναμώνεται σημαντικά.

Ήδη, πριν καν έρθουν τα αποτελέσμα της κάλπης, αρχίζει η συζήτηση για το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού, με το αίτημα της παραίτησής της να έρχεται κιόλας στο προσκήνιο.

Το ερώτημα πλέον, είναι ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Βρετανία με δεδομένο ότι διαφαίνεται η επικράτηση του σεναρίου του «μετέωρου» κοινοβουλίου (hung parliament) – όπου κανένα κόμμα δεν κατακτά την αυτοδυναμία και έτσι ο σχηματισμός είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά και πως θα διαπραγματευθεί πλέον η Βρετανία την έξοδό της από την E.E.

Ήδη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν έχει σπεύσει να χαρακτηρίσει απολύτως καταστροφική για τη Μέι και τους Τόρρις την επιβεβαίωση της πρόβλεψης του exit poll, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα και η υπενθύμιση των χειρισμών της Μέι από τη θέση της υπουργού Εσωτερικών παλαιότερα για την αστυνομία, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη στάση των βρετανών στις κάλπες.
real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση