HomeΚΟΣΜΟΣΗ Βουλή άνοιξε το δρόμο για να αποποιηθεί το θρόνο ο αυτοκράτορας Ακιχίτο

Η Βουλή άνοιξε το δρόμο για να αποποιηθεί το θρόνο ο αυτοκράτορας Ακιχίτο

Στα τέλη του 2018 η στέψη του Ναρουχίτο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Tο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ψήφισε έναν νόμο που θα επιτρέψει στον αυτοκράτορα Ακιχίτο να αποποιηθεί τον θρόνο, -σημαδιακό γεγονός στην ιστορία της ιαπωνικής μοναρχίας- επιτρέποντας την ανάρρηση στο θρόνο του γιου του, διαδόχου Ναρουχίτο, ίσως στο τέλος του επόμενου χρόνου.

Ο Ακιχίτο, 83, που έχει υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς και θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, εξέφρασε σε σπάνιες δηλώσεις του δημόσια πέρυσι τον φόβο ότι η ηλικία του μπορεί να τον δυσκολέψει στη συνέχιση της εκτέλεσης των καθηκόντων του.

Ο χαμηλών τόνων Ακιχίτο, ο πρώτος ιαπωνέζος αυτοκράτορας που ποτέ δεν θεωρήθηκε θεός, έχει εργαστεί επί δεκαετίες στη χώρα του και στο εξωτερικό να καταπραΰνει τις πληγές του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, ο οποίος διεξάχθηκε στο όνομα του πατέρα του, Χιροχίτο. Θα τον διαδεχθεί ο γιός του Ναρουχίτο, 57 ετών.

Σε ψήφο που μεταδόθηκε ζωντανά από την δημόσια τηλεόραση NHK, η Βουλή των Συμβούλων, το ανώτερο τμήμα του διθάλαμου κοινοβουλίου, πέρασε το νομοσχέδιο με λίγους βουλευτές να απέχουν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το κατώτερο και ισχυρότερο τμήμα του κοινοβουλίου, ενέκρινε το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας αποποίησης, καθώς και το χρονοδιάγραμμά του, αλλά σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης αυτό προβλέπεται να γίνει στο τέλος του 2018, όταν ο Ακιχίτο συμπληρώσει τρεις δεκαετίες στο θρόνο των χρυσανθέμων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση