HomeHL-Economy«Πάγος» και από Λαγκάρντ: Υπέρ της παράτασης στη συζήτηση για το χρέος

«Πάγος» και από Λαγκάρντ: Υπέρ της παράτασης στη συζήτηση για το χρέος

Τι ανέφερε σε συνέντευξή της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της μετάθεσης της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, δηλώνοντας διατεθειμένη να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη στη Handelsblatt, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να μετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα- χωρίς χρήματα- και να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους να λύσουν τη συνεχιζόμενη διαφωνία για την ελάφρυνση χρέους. Χρόνο όμως για να κινηθούν προς τις θέσεις του ΔΝΤ. «Η Λαγκάρντ άνοιξε τον δρόμο για έναν πιθανό συμβιβασμό στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα για τα λεγόμενα της επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Αν οι δανειστές δεν είναι ακόμη σε αυτό το σημείο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις εκτιμήσεις μας, αν απαιτείται περισσότερος χρόνος για να φτάσουν εκεί, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να τους δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακόμη, δήλωσε ότι το Ταμείο θα μπορούσε να μπει στο πρόγραμμα, αλλά συμπλήρωσε ότι η εκταμίευση δανείων από το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να συνδέεται με την έγκριση της ελάφρυνσης χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν ουσιαστικά το περιεχόμενο της πρότασης που συζητήθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και το απέρριψε η ελληνική πλευρά. Η Αθήνα δεν επιθυμεί εμπλοκή του Ταμείου στο πρόγραμμα δίχως οικονομική συμμετοχή, καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει η απαραίτητη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, που είναι απαραίτητη για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Είναι μία πιθανότητα για συμφωνία», είπε η Λαγκάρντ, αλλά τόνισε ότι θα συνεχίσει να θεωρεί ως «ιδανική» μία γρήγορη συμφωνία για ελάφρυνση χρέους.

Παράλληλα υπερασπίστηκε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, απέναντι στις επικρίσεις των Ευρωπαίων, που τις θεωρούν απαισιόδοξες. «Υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα χρέους με βάση το τι είναι ρεαλιστικό για την ελληνική οικονομία», τόνισε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση