HomeΚΟΣΜΟΣ1.200 τζιχαντιστές του ISIS βρίσκονται στις Φιλιππίνες

1.200 τζιχαντιστές του ISIS βρίσκονται στις Φιλιππίνες

Δήλωση υπουργού Άμυνας της Ινδονησίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το «Ισλαμικό Κράτος» μετρά περίπου 1.200 μαχητές στις Φιλιππίνες, εκ των οποίων αρκετοί είνια αλλοδαποί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας Ριαμιζάρντ Ριακούντου στη διάρκεια μιας διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια.

Την ώρα που συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο νησί Μιντανάο μεταξύ του στρατού των Φιλιππίνων και των ισλαμιστών ανταρτών που έχουν δηλώσει πίστη στην τρομοκρατική οργάνωση, ο Ριακούντου ζήτησε στο ετήσιο φόρουμ «Διάλογος του Σάνγκρι-Λα» στη Σιγκαπούρη να υπάρξει περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπισή τους.

«Ενημερώθηκα χθες το βράδυ ότι υπάρχουν περίπου 1.200 μέλη του ΙΚ στις Φιλιππίνες, μεταξύ των οποίων περίπου 40 από την Ινδονησία», εξήγησε.

Η τρομοκρατική απειλή, περιλαμβανομένης της επικείμενης επιστροφής εκατοντάδων τζιχαντιστών από τη νοτιοανατολική Ασία στις χώρες τους αφού πολέμησαν στο πλευρό του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και το Ιράκ, είναι ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια αυτής της τριήμερης διάσκεψης, στην οποία συμμετείχε και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Εκατοντάδες ισλαμιστές μαχητές έχουν καταλάβει και εξακολουθούν να κρατούν την πόλη Μαράουι, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι, στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, από τις 23 Μαΐου οπότε οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να συλλάβουν τον επικεφαλής τους Ισνιλόν Χαπιλόν.

Περίπου 50 μαχητές εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης, ενώ τουλάχιστον 177 άνθρωποι, εκ των οποίων 120 ισλαμιστές, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο στο νησί.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτούς «τους ξένους μαχητές», «πρέπει να βρούμε τα μέσα (…) αλλά πρέπει επίσης να φανούμε συνετοί, πρόκειται για φονικές μηχανές», τόνισε ο Ριακούντου.

Πάντως ο υφυπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων Ρικάρντο Νταβίς επεσήμανε ότι ο αριθμός των 1.200 τζιχαντιστών είναι υπερβολικός, λέγοντας ότι δεν έχει ακούσει ποτέ κάτι σχετικό.

«Πραγματικά δεν γνωρίζω τίποτε. Κατά τη γνώμη μου ο αριθμός τους είναι 250 με 400, πολλοί λιγότεροι», σχολίασε. Ωστόσο επεσήμανε ότι 40 ξένοι ισλαμιστές του ΙΚ συμμετέχουν στη μάχη στο Μαράουι.

Νωρίτερα οι αρχές των Φιλιππίνων είχαν ανακοινώσει ότι οι ξένοι αυτοί μαχητές προέρχονται από τη Μαλαισία, την Ινδονησία, την Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία και την Τσετσενία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση