HomeΚΟΣΜΟΣTην απελευθέρωση του Γάλλου φωτορεπόρτερ ζήτησε ο Μακρόν

Tην απελευθέρωση του Γάλλου φωτορεπόρτερ ζήτησε ο Μακρόν

Από τον Ερντογάν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χθες από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιστρέψει στη Γαλλία «όσο το δυνατόν συντομότερα» ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Ματιά Ντεπαρντόν που κρατείται στην Τουρκία, επιβεβαίωσε η γαλλική προεδρία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης σήμερα το απόγευμα μεταξύ των δύο ηγετών, Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθούν οι μεταξύ τους επαφές και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε το αίτημά του περί επιστροφής όσο το δυνατόν συντομότερα του Ντεπαρντόν» στη Γαλλία.

Ο Γάλλος φωτορεπόρτερ κρατείται από την 8η Μαΐου από τις τουρκικές αρχές. Για αυτήν την υπόθεση, ο Γάλλος πρόεδρος «διατύπωσε εκ νέου την ανησυχία του» προστίθεται από το Ελιζέ.

Την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας έκανε γνωστό ότι «εργάζεται εντατικά» για την απελευθέρωση του Ντεπαρτόν.

Το θέμα είχε αναφερθεί και στη συνάντηση την 25η Μαΐου στις Βρυξέλλες του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε υποσχεθεί τότε να «εξετάσει σύντομα την κατάσταση».

Ο Ματιά Ντεπαρντόν, που βρίσκεται στην Τουρκία τα τελευταία 5 χρόνια, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος ηλικίας 36 ετών, συνελήφθη την 8η Μαΐου στο Χασανκεϊφ, στην επαρχία Μπατμάν (νοτιοανατολική Τουρκία), όπου βρισκόταν για ένα ρεπορτάζ για λογαριασμό του περιοδικού National Geographic.

Μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο υποδοχής που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Μεταναστευτικών Υποθέσεων στο Γκαζιάντεπ (νοτιανατολικά), όπου παραμένει εκεί, παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε απόφαση απέλασής του την 11η Μαΐου.

Ο ίδιος έκανε απεργία πείνας από την 21η στην 27η Μαΐου για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του, σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, οι δύο πρόεδροι «αναφέρθηκαν στα θέματα της Συρίας και της Λιβύης» στο πλαίσιο της «συνέχισης των επαφών μετά τη διμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ την 25η Μαΐου» διευκρίνισε το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δόθηκε επιπλέον η ευκαιρία (οι δύο ηγέτες) να μιλήσουν και για την απόφαση του (πρόεδρου των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ενώ ο Ερντογάν επανέλαβε τη δέσμευσή του σε αυτήν τη συμφωνία» συμπληρώνεται από το Ελιζέ.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση