HomeHL-World«Αδειάζει» το ΜΙΤ τον Τραμπ για την έρευνα για το κλίμα

«Αδειάζει» το ΜΙΤ τον Τραμπ για την έρευνα για το κλίμα

«Ασφαλώς και δεν υποστηρίζουμε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε έρευνα του διάσημου Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης για το σκεπτικό του, με τους αξιωματούχους του ΜΙΤ, ωστόσο, να τονίζουν ότι εκείνη παρερμηνεύτηκε.

«Ακόμη κι αν εφαρμοζόταν πλήρως η Συμφωνία του Παρισιού με πλήρη συμμόρφωση απ’ όλες τις χώρες, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2100 η παγκόσμια θερμοκρασία θα μειωνόταν κατά μόλις δύο δέκατα του ενός βαθμού Κελσίου. Πολύ, πολύ μικρό ποσοστό», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ο ισχυρισμός αυτός αποδόθηκε σε έρευνα που διεξήγαγε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), σύμφωνα με έγγραφα του Λευκού Οίκου, που είδε το Reuters.

Το ΜΙΤ είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο του 2016 μια έρευνα με τον τίτλο: «Πόση διαφορά θα κάνει η Συμφωνία του Παρισιού;», η οποία δείχνει ότι εάν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί κατά 0,6 έως 1,1 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2100.

«Ασφαλώς και δεν υποστηρίζουμε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού», είπε ο Έργουαν Μονιέρ, ο επικεφαλής του προγράμματος κι ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

«Αν δεν κάνουμε τίποτε, μπορεί η παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί κατά 5 βαθμούς ή και παραπάνω και αυτό θα ήταν καταστροφικό», τόνισε ο Τζον Ράιλι, ο συνδιευθυντής του προγράμματος, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες του ΜΙΤ δεν είχαν καμία επαφή με τον Λευκό Οίκο, ούτε τους δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουν την έρευνά τους.

Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε της χρήσης του πορίσματος από τον Τραμπ. «Δεν είναι μόνον το ΜΙΤ. Πιστεύω ότι υπάρχει συναίνεση όχι μόνον στην κοινότητα των περιβαλλοντολόγων αλλά και αλλού ότι η Συμφωνία του Παρισιού από μόνη της θα έχει πολύ μικρή επίπτωση στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση