HomeHL-GreeceΣόιμπλε: Υπογράψτε νέο Μνημόνιο, για να πάρετε το χρέος

Σόιμπλε: Υπογράψτε νέο Μνημόνιο, για να πάρετε το χρέος

Αποκαλύψεις από Reuters και Bloomberg

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όσοι ευελπιστούσαν ότι οι δηλώσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και κατ’ επέκταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα… ολοκληρώθηκαν γι’ αυτήν την εβδομάδα, διαψεύδονται, τελικώς, με τα μηνύματα από το Βερολίνο να μην είναι διόλου ενθαρρυντικά.

Έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, το οποίο «μοιράστηκε» στους βουλευτές της χώρας -και το οποίο παρουσιάζουν τόσο το Bloomberg όσο και το Reuters- αποκαλύπτει τις προθέσεις του κ. Σόιμπλε για την Ελλάδα, ι οποίες είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνουν αρεστές από την ελληνική πλευρά.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr, το εν λόγω έγγραφο -σύμφωνα με την «ανάγνωσή» του από το Reuters- ουσιαστικά αυτό που προτείνουν οι Γερμανοί είναι η υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου, καθώς θεωρούν ότι το ποσό που θα «χάσουν» από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί μία ακόμη χρηματοδότηση για την Αθήνα.

Σε περίπτωση που, βάσει μίας εκ των προτάσεων του ESM, οι πληρωμές τόκων καθυστερήσουν έως το 2048, αυτό μεταφράζεται σε «απώλεια» κεφαλαίων 123 δισ. ευρώ για τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Με μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων αποτελεί ένα de facto νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιτοκίων» αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει: «Το κεφάλαιο μπορεί να κυμανθεί από 118 έως και 123 δισ. ευρώ έως το 2018».

Την ίδια ώρα, σε ένα ακόμη έγγραφο που φέρει στη δημοσιότητα το Bloomberg -εκ νέου έχει αποσταλεί στους Γερμανούς βουλευτές από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας- καταγράφονται τα σενάρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά και τα μέτρα που μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Βάσει του κεντρικού σεναρίου του ESM, εκτιμάται ότι ο μέσος μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα φθάσει στο 1,3%. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 136% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας στο 31% του ΑΕΠ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση