HomeΚΟΣΜΟΣΠαραιτήθηκε ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς -Είχε μετοχές σε… offshore

Παραιτήθηκε ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς -Είχε μετοχές σε… offshore

Ισπανία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς στην Ισπανία υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, επικαλούμενος επίσημα προσωπικούς λόγους.

Ο εισαγγελέας προέβη σε αυτήν την κίνηση την ίδια ώρα που η αντιπολίτευση αξίωνε την απομάκρυνσή του αφού ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήταν ιδιοκτήτης στον Παναμά μεριδίου σε offshore εταιρεία.

Ο δικαστικός λειτουργός, που πρόσκειται στο συντηρητικό κόμμα, κατηγορήθηκε συχνά, μετά τον διορισμό του τον Φεβρουάριο, ότι τοποθετήθηκε στην ηγεσία της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι με στόχο να παρεμβαίνει στις «ευαίσθητες» υποθέσεις.

Κατηγορήθηκε ιδίως από ορισμένα ΜΜΕ ότι επιχείρησε να παρακωλύσει την εξέλιξη ερευνών σε βάρος στελεχών του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

Το προοδευτικό Συνδικάτο των Εισαγγελέων έκρινε την Τρίτη ότι η Ισπανία δεν μπορεί να έχει έναν εισαγγελέα κατά της διαφθοράς «που συνεχώς τίθεται υπό αμφισβήτηση» και «του οποίου η προσωπική πορεία απέχει πολύ από το να είναι υποδειγματική».

Η ανακοίνωση της αποχώρησής του έγινε έναν χρόνο μετά την παραίτηση του υπουργού Βιομηχανίας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Σορία, ο οποίος είπε ψέματα για τη σχέση του με εταιρείες που εδρεύουν στους φορολογικούς παραδείσους στις Μπαχάμες και τα Τζέρσεϊ.

Σε αυτήν την περίπτωση, ήταν ο γενικός εισαγγελέας για τη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος Μανουέλ Μόιχ που παραιτήθηκε σε μια χώρα που έχει συγκλονιστεί επανειλημμένως από σκάνδαλα διαφθοράς.

Η διαδικτυακή εφημερίδα Infolibre είχε αποκαλύψει τη Δευτέρα ότι ο παραιτηθείς εισαγγελέας κατέχει το 25% μιας εταιρείας με έδρα τον Παναμά, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του, κι είναι ιδιοκτήτης μιας οικίας η αξία της οποίας εκτιμάται σε τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Σήμερα, ο γενικός εισαγγελέας Χοσέ Μανουέλ Μάθα επιβεβαίωσε δημοσίως τη στήριξή του στον πρόσωπο του πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας ότι δεν έκανε τίποτα «το παράτυπο ούτε παράνομο».

«Δεν έχω κανέναν λόγο να τον απομακρύνω (από την θέση του) όμως πρέπει να σας πω ότι υπέβαλε σε εμένα πριν από λίγα λεπτά την παραίτησή του, για προσωπικούς λόγους (…) και δεν μπορώ να τον πείσω να την ανακαλέσει» δήλωσε στον Τύπο ο γενικός εισαγγελέας.

Σε μια συνέντευξη, πάντως, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Mundo, ο Μόιχ διαβεβαίωνε ότι ανακάλυψε την ύπαρξη της υπεράκτιας εταιρείας, που ιδρύθηκε το 1988, μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2012, γεγονός που αμφισβητήθηκε από ΜΜΕ.

«Το σπίτι αυτό ανήκει σε μια εταιρεία του Παναμά την οποία κληρονόμησαν μετά τον θάνατο του πατέρα μου τα τέσσερα παιδιά του» υποστήριξε.

«Δεν είμαι ιδιοκτήτης καμίας εταιρείας προκειμένου να δραστηριοποιούμαι στο εξωτερικό (…) και να φοροδιαφεύγω, όμως αντιθέτως μιας ανενεργής εταιρείας την οποία έχω δηλώσει» στις φορολογικές αρχές της Ισπανίας, επέμεινε ο ίδιος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση