HomeHL-HealthΟι γιατροί απορρίπτουν το σχέδιο νόμου του υπ. Υγείας

Οι γιατροί απορρίπτουν το σχέδιο νόμου του υπ. Υγείας

Που ρυθμίζει τις ώρες εργασίας των γιατρών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη διαφωνία τους εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που ρυθμίζει τις ώρες εργασίας τους.

«Τα μέτρα δεν προάγουν ούτε την υγεία του ελληνικού λαού, ούτε βελτιώνουν τη ζωή των νοσοκομειακών γιατρών. Αντίθετα, μπαίνουμε σε καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας, εφάμιλλο ή και χειρότερο του σημερινού», αναφέρουν τα μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ σε επιστολή τους, προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως υποστηρίζουν, «με το νομοσχέδιο ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές. Επίσης, εκτιμούν ότι διαλύονται τμήματα και κλινικές νοσοκομείων και επισημαίνουν πως για πρώτη φορά καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις για εθελοντική υπέρβαση των 48ώρων που αποτελούν προπομπό της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας».

«Δεν μας πείθει το επιχείρημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι αυτό το θα ισχύσει για 3 χρόνια, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, αφού μπροστά μας εφαρμόζονται μνημόνια διαρκείας με απώτερο στόχο τα πρωτογενή «ματωμένα πλεονάσματα» αναφέρουν οι γιατροί στην επιστολή τους, που υποστηρίζουν επίσης ότι ο τεμαχισμός των εφημεριών σε βάρδιες σημαίνει παράδοση – παραλαβή ασθενών που μπορεί να απαιτήσει και ώρες, ειδικά σε νοσοκομεία κορμού με μεγάλο αριθμό εισαγωγών.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά , «το 12ωρο θα γίνει 14ωρο! Η προσαυξημένη αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών καταργείται. Αντισταθμιστικά δίνεται 6% αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Δυστυχώς, το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό». Όπως τονίζουν, υπάρχουν και άλλες πολλές ρυθμίσεις, όπως η πιθανότητα να μειωθούν τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που λειτουργούν σε 24ωρη εφημερία για επείγοντα περιστατικά, αλλά και η δυνατότητα μετακίνησης γιατρών από Κέντρα Υγείας ή δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νοσοκομεία μόνο για να καλύπτουν βάρδιες εφημερίας.

Η ΕΙΝΑΠ στην επιστολή της, καταλήγει πως «επί έτη πολλά επικρέμαται ως απειλή η πλήρης εφαρμογή και η χωρίς παρεκκλίσεις συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές Οδηγίες που καταργούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και μας οδηγούν στο κυκλικό ωράριο. Έχουμε απορρίψει σε όλα τα νοσοκομειακά συνέδρια όλες αυτές τις ρυθμίσεις» και απορρίπτει το σχέδιο νόμου και κάθε προϋπάρχουσα οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση