Ως έναν βέρο Κρητικό που αγαπούσε τόσο την γενέτειρά του όσο και την Ελλάδα αλλά και ως έναν μεγάλο Ηγέτη χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι των Χανίων τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Από νωρίς το απόγευμα στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής Χαλέπας συρρέει πλήθος πολιτών για να απευθύνουν το ύστατο «χαίρε» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Εγώ ήρθα να αποχαιρετήσω αυτόν τον μεγάλο ηγέτη, τον μεγάλο άνθρωπο, τον Χριστιανό, τον οικογενειάρχη που ήθελε πάντα το καλό της Ελλάδος», αναφέρει ένας Χανιώτης, φίλος του πρώην πρωθυπουργού εδώ και 65 χρόνια. Εμφανώς συγκινημένος συνεχίζει « Πέρασε πολλά δεινά από τους λαϊκιστές αλλά επειτέλους δικαιώθηκε εν ζωή. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

Ήταν ένας καλός πατέρας, ένας καλός σύζυγος, ένας καλός φίλος κι ένας καλός Κρητικός, γνήσιος Κρητικός. Αυτός ο άνθρωπος δεν μας άφησε ποτέ να μαλώσουμε. Ήταν άψογος με τους φίλους του. Αν έπινες σου έλεγε μην πίνεις, δεν κάνει να πίνουμε. Ήταν ένα πολύ μετρημένος άνθρωπος κι αυτός και η Μαρίκα. Το ίδιο και τα παιδιά του».

andras

Μάλιστα ο ίδιος θυμάται πως είχε επισκεφτεί το χωριό του τέσσερις φορές, ένα χωριό στο οποίο ζούνε μόνο δέκα οικογένειες. «Στο χωριό αυτό υπήρχαν παιδιά που πήγαιναν σχολείο σε διπλανό χωριό. Όταν το έμαθε αυτό ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τους έφτιαξε σχολείο για να μην κάνουν χιλιόμετρα. Ήταν ο άνθρωπος της προόδου, της συμπάθειας».

«Θυμάμαι το ύψος του, την λεβεντιά του, το καμάρι του»

Τις μνήμες της από τον καιρό που έπαιζε στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θυμάται με συγκίνηση μία γυναίκα.

«Αυτός ο μεγάλος Ηγέτης ήταν νονός της αδερφής μου ενώ είχε παντρέψει και τους γονείς μου. Θυμάμαι που έπαιζα στο σπίτι του με την Ντόρα, την Κατερίνα και την Αλεξάνδρα. Ο Κυριάκος ήταν μικρός τότε, τον θυμάμαι μωρό. Θυμάμαι πάντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ερχόταν κοντά μας και ήταν ψηλός ενώ εγώ ήμουν κοντούλα. Θυμάμαι το ύψος του, την λεβεντιά του, το καμάρι του.

Άρχοντας ψυχής και σώματος. Δεν έχω να πω παραπάνω πράγματα. Μακάρι να τον είχε ακούσει η Ελλάδα γιατί τώρα η Ελλάδα μας θα ήταν καλύτερη», ανέφερε η γυναίκα ενώ την ίδια ώρα εκμυστηρεύτηκε την συμβουλή που πάντα της έδινε: «Μόλις μ’ έβλεπε μ’ έπαιρνε αγκαλιά και μου έλεγε: «Παιδί μου, την μητέρα σου και τα μάτια σου».

andras1

«Ο Μητσοτάκης ήταν ο δεύτερος Βενιζέλος»

Πολύ ήταν εκείνοι που αναφέρθηκαν στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως τον επόμενο Ελευθέριο Βενιζέλο.

«Το μυαλό του δεν το είχε κανείς μετά τους Βενιζέλους. Αγαπούσε πολύ την Κρήτη και βοηθούσε τους πάντες. Δεν θα τον αντικαταστήσει κανείς παρά μόνο η Ντόρα», ανέφερε ένας Χανιώτης ενώ ένας άλλος πολίτης που βρίσκεται στον Ιερό Ναό για ν’ αποχαιρετήσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη επεσήμανε: «Ήταν ο δεύτερος Βενιζέλος. Τον γνώριζα προσωπικά.

Ήταν ένας άνθρωπος που δεχόταν τον κόσμο και τους μιλούσε. Ήταν 100% Κρητικός και πήγαινε συχνά στα Λευκά Όρη. Γι’ αυτό κι εντολή του τώρα τα χρήματα – αντί στεφάνων – να δοθούν για δεντροφύτευση στα Λευκά Όρη».

andras2 andras3

Διαφήμιση
Διαφήμιση