HomeΕΛΛΑΔΑΚρίσιμη ημέρα για τον ΔΟΛ

Κρίσιμη ημέρα για τον ΔΟΛ

Η «μητέρα των μαχών» στα media

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ριζικές αλλαγές στον χάρτη των ΜΜΕ στην Ελλάδα, δρομολογεί η σημερινή αποσφράγιση των προσφορών που έχουν κατατεθεί για την απόκτηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, αλλά και τις συμμετοχές του ιστορικού Ομίλου σε τρίτες εταιρείες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι χθες το βράδυ, οι δύο βασικοί διεκδικητές του ΔΟΛ είναι ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης και ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, ενώ φαίνεται οτι προσφορά θα καταθέσει και μια τρίτη εταιρεία, κυπριακών συμφερόντων, χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι μέτοχοί της.

Πρόκειται για την «μητέρα των μαχών» στα media, καθώς ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει αποκτά:

***To 22,11% των μετοχών του MEGA CHANNEL

***Τις εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ.

***Τις ιστοσελίδες IN.GR, BHMA.GR, και NEA.GR

***Τον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA.FM

***To 50% των μετοχών της “IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ”

***Το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής “ΑΡΓΟΣ”

Με δεδομένο μάλιστα οτι ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε πρόσφατα το 19,63% των μετοχών του MEGA , είναι προφανές οτι το αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες και στο μετοχικό σχήμα του Μεγάλου Καναλιού, ενώ θα επηρεάσει και το μέλλον της εταιρείας ΠΗΓΑΣΟΣ που εκδίδει τις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΗΜΕΡΗΣΙΑ και κατέχει το 13% των μετοχών του MEGA.

«Ανασυντίθεται το μετοχικό κι επιχειρηματικό παζλ σε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού Τύπου» παρατηρούσαν χθες τραπεζικές και οικονομικές πηγές, περιμένοντας με αγωνία την αποσφράγιση των προσφορών που έχει προγραμματιστεί για τις 12.15 το μεσημέρι στα γραφεία του Δ.Ο.Λ.

Στην δημοπρασία, θα λάβει τελικώς μέρος και ο όμιλος DIMERA του Ιβάν Σαββίδη, που χθες το πρωί ζήτησε ολιγοήμερη αναβολή της διαγωνιστικής διαδικασίας, επειδή δεν του επετράπη να καταθέσει εγγυητικές επιστολές από τράπεζα της Κύπρου, καθώς στην σχετική προκήρυξη αναφερόταν σαφώς οτι δεν θα γίνουν δεκτές εγγυητικές επιστολές από τράπεζες χωρών που δεν είναι μέλη του ΟΟΣΑ.

Το αίτημα της παράτασης απερρίφθη από τις τράπεζες, αλλά όπως ξεκαθάριζαν στο protothema.gr στενοί συνεργάτες του ομογενούς επιχειρηματία «η συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη στον διαγωνισμό για το ΔΟΛ είναι δεδομένη».

Το ερώτημα λοιπόν που μένει να απαντηθεί σήμερα το μεσημέρι, είναι ποιος θα είναι τελικώς ο επενδυτής που θα επικρατήσει και πόσο μεγάλο ποσό θα προσφέρει για να διασφαλίσει την απόκτηση του ΔΟΛ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών και τραπεζικών παραγόντων, η επιθυμία των επενδυτών να αποκτήσουν πρωτίστως το πακέτο των μετοχών του MEGA που περιλαμβάνεται στην δημοπρασία, είναι δυνατόν να εκτινάξει το τελικό τίμημα σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού μάλιστα αποκτούν επιπροσθέτως τίτλους με σημαντική εμπορική αξία, που μπορούν αν επιθυμούν να μεταπωλήσουν αμέσως, καθώς είναι ελεύθερα βαρών.

Πρέπει να σημειωθεί οτι ένα ποσοστό 25% του τιμήματος θα διατεθεί για την εξόφληση των εργαζομένων και των προμηθευτών, ενώ η μόνη υποχρέωση που θα έχει ο νέος αγοραστής, θα είναι το κόστος συντήρησης των μέσων ενημέρωσης που θα θελήσει να διατηρήσει, αλλά και η εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού που έχουν οι εταιρείες ΑΡΓΟΣ και IRIS.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση