HomeΚΡΗΤΗ«Ο τουρισμός θα πρέπει να έχει θετικό αντίκτυπο για τον λαό και την κοινωνία»

«Ο τουρισμός θα πρέπει να έχει θετικό αντίκτυπο για τον λαό και την κοινωνία»

Τοποθέτηση του Ν. Ηγουμενίδη στη Βουλή για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της κρουαζιέρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα ημερήσιας «Δυνατότητες και προοπτικές της κρουαζιέρας», ο βουλευτής Ηρακλείου και συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε ότι «οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες του τουρισμού και οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών πρέπει να έχουν το κύριο μέρισμα στον τουρισμό. Είναι τα πρόσωπα που πρέπει, πριν από κάθε μας κίνηση, να έχουμε στο νου μας».

Ειδικότερα, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε με έμφαση την αξία της υπεράσπισης της εργασίας στο χώρο του τουρισμού, παρατηρώντας ότι «υπάρχουν εργαζόμενοι και στον τομέα της κρουαζιέρας και στον τομέα του τουρισμού και στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ευρύτερα, των οποίων η φωνή θα πρέπει να ακούγεται» και οι οποίοι σε ανάλογες συνεδριάσεις θα πρέπει να καλούνται και να εκπροσωπούνται, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη φράση του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κύριου Ριφάι, ο οποίος έχει σημειώσει στην Αθήνα ότι ο τουρισμός δεν γίνεται απλά και μόνο για να προωθεί τον ίδιο τον τουρισμό, αλλά θα πρέπει να έχει ένα πολύ θετικό αντίκτυπο για τον λαό και την κοινωνία.

Σχετικά με τον τομέα της κρουαζιέρας, ο Νίκος Ηγουμενίδης επεσήμανε ότι εδώ και ένα χρόνο έχει συσταθεί η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας με κοινή απόφαση των δύο Υπουργείων, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με τη συμμετοχή 28 τουλάχιστον φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από το χώρο τις κρουαζιέρας:

«Αντιλαμβάνομαι τη σύσταση αυτού του θεσμικού εργαλείου, ως ένα σαφές και χειροπιαστό μήνυμα χάραξης και εφαρμογής κοινού και στρατηγικού σχεδίου για την κρουαζιέρα» και «πιστεύω, ότι όχι απλά δεν μας αφήνει αδιάφορους, ίσα-ίσα ο τομέας της κρουαζιέρας είναι ένας από τους πολλούς κρίκους, που συνδέονται με βασικούς στρατηγικούς άξονες της εθνικής τουριστικής πολιτικής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν την κρουαζιέρα, παρατήρησε ότι «ο στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση και η διατήρηση της δυναμικής του τουρισμού, έτσι ώστε, όταν επιτέλους αποκατασταθεί η ηρεμία, η σταθερότητα και η ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή μας – και θα αποκατασταθεί με τις προσπάθειες και της Ελληνικής Κυβέρνησης – όταν, λοιπόν, πέσει ο κουρνιαχτός, που θα καταπέσει, η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για τη κρουαζιέρα, με άξονα την εθνική τουριστική στρατηγική, αλλά και να παραμείνει όπως είναι ήδη σήμερα, ένα βήμα μπροστά από τους γείτονές μας».

Αναφερόμενος ειδικά στο Λιμάνι του Ηρακλείου, σημείωσε τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχει από τον Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου: «Συνομιλώντας με τους φορείς και παράγοντες από τον ΟΛΗ- μιας και δεν είναι εδώ σήμερα- σε ό,τι αφορά το 2017, θα αναφερθώ σε στοιχεία που δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν για το Λιμάνι του Ηρακλείου 225.000 επιβάτες κρουαζιέρας ενώ το 2012 ήταν 215.000, 130 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ενώ το 2012 ήταν 156 και αναμένονται από Σεπτέμβριο 3 Λιμάνια εκκίνησης για να προσεγγίσει τη γραμμή της ενίσχυσης των λιμανιών εκκίνησης αυτών. Επιπλέον, η άφιξη των επιβατών από Ασία στο Ηράκλειο για πρώτη φορά με οργανωμένα γκρουπ μέσω κρουαζιέρας, εκτός από το άνοιγμα του κλάδου για επιβάτες από Ασία, στοχεύει στην παραπέρα ανάπτυξη της πολιτικής ενίσχυσης των λιμανιών εκκίνησης. Τα στοιχεία αυτά, δεν δείχνουν μείωση αλλά μια σταθεροποίηση», σημείωσε συμπερασματικά.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε επίσης έμφαση στη σημασία του «home porting» που η σημερινή Κυβέρνηση έχει εντάξει στη στρατηγική της: «Λόγω της απουσίας τουριστικής πολιτικής όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα Ελληνικά λιμάνια αποτελούν κυρίως λιμάνια διέλευσης και όχι λιμάνια εκκίνησης, με αποτέλεσμα οι δαπάνες των επιβατών αλλά και των εταιρειών κρουαζιέρας που πραγματοποιούνται στη χώρα να είναι χαμηλές. Η σημερινή κυβέρνηση, σωστά κατά τη γνώμη μου δίνει έμφαση στα λεγόμενα λιμάνια εκκίνησης».

Τέλος, σημείωσε ότι ο μακροπρόθεσμος δυναμισμός του κλάδου θα πρέπει να στηριχθεί στους ποιοτικούς και διαρθρωτικούς παράγοντες της ανταγωνιστικότητας, αλλά και ότι «στην κρουαζιέρα και στο θαλάσσιο τουρισμό, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη διασύνδεση με τον πολιτισμό μας. Αυτή είναι η μοναδικότητά μας, όχι μόνο τα καθαρά νερά και το καλό κλίμα. Η μοναδικότητά μας είναι ο πολιτισμός μας».

Στη συνεδρίαση παρέστη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Υπουργός Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση