HomeHL-EconomyΗ ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τη βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τη βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης

Στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Aξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ετοιμάζονται να υποστηρίξουν μια πιο αισιόδοξη προοπτική για την οικονομία της ευρωζώνης όταν συναντηθούν στις 8 Ιουνίου, ενώ αναμένεται να συζητήσουν την εγκατάλειψη της υπόσχεσης για ενίσχυση της τόνωσης εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι έτοιμα να αναγνωρίσουν τη βελτίωση στην οικονομία της ευρωζώνης εγκαταλείποντας την αναφορά στα καθοδικά ρίσκα στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας που θα δημοσιευτεί μετά τη συνεδρίαση.

Ωστόσο διαφωνούν για το πόσο γρήγορα πρέπει να αλλάξει η ΕΚΤ τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί, συμπεριλαμβανομένης και της μελλοντικής καθοδήγησης, σημειώνουν οι πηγές. Οι χώρες της περιφέρειας φοβούνται πως μια απότομη στροφή στην επικοινωνία της νομισματικής πολιτικής μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές.

«Μετά τις γαλλικές εκλογές το πολιτικό ρίσκο έχει ξεκάθαρα υποχωρήσει και οι οικονομικοί δείκτες είναι θετικοί, οπότε είναι ώρα να το αναγνωρίσουμε αυτό» ανέφερε μέλος του Δ.Σ. υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

«Το θετικό περιβάλλον ήταν σχετικά βραχύβιο σε σχέση με τις μακρές περιόδους κρίσεων που είχαμε» σημείωσε άλλη πηγή. «Δεν θα ήταν υπεύθυνο να βασίσουμε μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής σε ένα σύντομο άλμα» πρόσθεσε.

Μια βασική συζήτηση στη συνεδρίαση στις 8 Ιουνίου είναι κατά πόσον η κεντρική τράπεζα θα διαγράψει όλη ή μέρος της δέσμευσης να κρατήσει τα επιτόκια στα σημερινά ή πιο χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και να αυξήσει την νομισματική τόνωση αν αυτό χρειαστεί.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση