HomeHL-GreeceΥπουργείο Οικονομικών: Για να βγούμε στις αγορές, θέλουμε καθαρό διάδρομο για το χρέος

Υπουργείο Οικονομικών: Για να βγούμε στις αγορές, θέλουμε καθαρό διάδρομο για το χρέος

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών ενόψει της 15ης Ιουνίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαμηλοί τόνοι και κλίμα αναμονής επικρατούν στο υπουργείο Οικονομικών όπως φάνηκε από τις αναφορές κορυφαίου στελέχους το απόγευμα της Δευτέρας.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Θέλουμε καθαρό διάδρομο για το χρέος για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές» ανέφερε το εν λόγω στέλεχος κρατώντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να πάρουμε το QE;» η απάντηση ήταν «θα δούμε…». 
Σε νέα ερώτηση για το «τι θα γίνει αν στις 15 δεν έχουμε αυτή την καθαρή λύση;» το κορυφαίο στέλεχος απάντησε: «ας μη κάνουμε εικασίες, εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση».

Εν μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr η κυβέρνηση με τη στήριξη της Κομισιόν και των Γάλλων προωθεί τη λύση μιας «εγγύησης βιωσιμότητας χρέους» απευθείας από το Eurogroup προς την ΕΚΤ ώστε να καλύπτεται νομικά να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση παρά τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι δύσκολο και πολύπλοκο ενώ τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί το σενάριο από την πλευρά των Θεσμών που προβλέπει να δοθεί μια μεγαλύτερη δόση στην περιοχή των 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ως αντιστάθμισμα σε περίπτωση μη ένταξης της χώρας στο QE.

Το «αντίδωρο» ή αλλιώς «γλυκαντικό» όπως το χαρακτηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες θα προβλέπει την εκταμίευση ενός ποσού ακόμη και 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από τον ESM για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων (ΕΚΤ κλπ.) και ενός μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το υπόλοιπο ποσό ως τα 10 δισ. θα συνδεθεί με την κάλυψη κάποιων πρόσθετων εκκρεμοτήτων και θα ξεκλειδώσει μετά από τον φθινοπωρινό έλεγχο της τρόικας.

Αν η κυβέρνηση δεχτεί αυτή τη λύση αυτό σημαίνει ότι το θέμα του QE θα παραπεμφθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου μαζί με την πιθανότητα συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση του χρέους τα οποία σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018.

Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στην Φρανκφούρτη με στόχο να διερευνήσει τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ.

Πέρα από τις επαφές που ενδέχεται να έχει με στελέχη της ΕΚΤ ο κ. Τσακαλώτος θα μιλήσει σε συνέδριο του Economist. Στο ίδιο συνέδριο αναμένεται να βρεθούν το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο και ο ομόλογός από την πλευρά του ESM Νικόλα Τζαμαρόλι.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση