HomeΚΡΗΤΗ150 χρόνια από την επική μάχη του Λασιθίου

150 χρόνια από την επική μάχη του Λασιθίου

Λαμπρός ο εορτασμός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λαμπρός ήταν ο εορτασμός της  150ης επετείου της Ιστορικής Μάχης του Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867), που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Ιερά Μονή Παναγίας Κρουσταλλένιας Οροπεδίου Λασιθίου ενώ ακολούθησε εκδήλωση στο πάρκο Ελευθερίας στον χώρο της Ιεράς Μονής.

4

Στις θρησκευτικές-τιμητικές εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου,  το παρόν έδωσαν οι Μητροπολίτες Πέτρας και Χερονήσου κ. Γεράσιμος και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος που τέλεσαν Δοξολογία και τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, ο Υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας,  εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, παραγωγικών τάξεων, και πλήθος πολιτών που τίμησαν την επετειακή εκδήλωση στην Ιερά Μονή Παναγίας Κρουσταλλένιας.

5

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης χαρακτήρισε τη Μάχη του Λασιθίου το 1867 ως  Οικουμενική Μάχη των Λαών για την Ελευθερία. Αναφερόμενος στην ιστορική επέτειο τόνισε την σπουδαιότητα της συμμετοχής των εκατοντάδων Ευρωπαίων και Ελλήνων εθελοντών,  των χιλιάδων επαναστατών από όλη την Κρήτη, από τα Χανιά έως την Σητεία, στη μεγάλη καθοριστικής σημασίας μάχη για τον τόπο την Κρήτη και την Ελλάδα. «Η Μάχη του Λασιθίου το 1867 είναι η οικουμενική Μάχη των Λαών για την Ελευθερία. Ο εορτασμός του ελεύθερου πνεύματος είναι υπερτοπικός, παγκρήτιος και παγκόσμιος» ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης ο οποίος και ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Παιδείας, τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τις αρχές του τόπου και τους πολίτες που συμμετείχαν στις εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις.

2

Στις τιμητικές εορταστικές εκδηλώσεις στο πάρκο Ελευθερίας στον χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Κρουσταλλένιας συμμετείχαν: ο πολιτιστικός όμιλος «Αετογιάννη» με τον Γιάννη Παναγιωτάκη, η χορωδία του Αγίου Τίτου με τον διευθυντή Ανδρέα Γιακουμάκη, οι μαθητές του γυμνασίου Τζερμιάδων με την διευθύντρια Ελένη Βογιάκη, η φιλαρμονική του Δήμου Νεαπόλεως. Στην τελετή απέδωσαν τιμές άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ πανηγυρικό εκφώνησε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Κασσωτάκης και ο Πτέραρχος Γ. Αναστασάκης.

1

Διαφήμιση
Διαφήμιση