HomeHL-EconomyΕΝΦΙΑ: Μηνιαία πληγή για 7.000.000 ιδιοκτήτες

ΕΝΦΙΑ: Μηνιαία πληγή για 7.000.000 ιδιοκτήτες

Mέχρι το 2018

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φορολογικές καραμπόλες και νέες ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ κρύβουν οι αλλαγές που δεσμεύτηκε να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση, με βάση τη νέα συμφωνία με τους δανειστές. Το σχέδιο προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα εκδοθεί μισό χρόνο νωρίτερα από το σύνηθες και οι ιδιοκτήτες θα αρχίσουν να τον πληρώνουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πληρωμή του φετινού φόρου.

Επιπλέον θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν δραστικά οι εκπτώσεις φόρου που ισχύουν σήμερα για ευπαθείς ομάδες, αυξάνοντας ταυτόχρονα τους συντελεστές φορολόγησης και επιβάλλοντας συμπληρωματικό φόρο σε περισσότερα ακίνητα – ακόμα και χαμηλότερης φορολογητέας αξίας.

Οι αυξήσεις θα επιβληθούν πριν από τις μειώσεις και τα αντίμετρα που θα ψηφίσει η κυβέρνηση για το 2020. Το κλειδί των αλλαγών κρύβεται στις αυξομειώσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Με σκοπό να διατηρηθεί ο στόχος για καθαρή είσπραξη εσόδων στα 2,7 δισ. ευρώ τον χρόνο, θα περιορίζονται οι εξαιρέσεις ή εκπτώσεις φόρου. Τα σενάρια που εξετάζουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν συνδυασμούς από τα εξής κυρίως μέτρα:

Μειώσεις φόρου σε προνομιούχες περιοχές, όπου οι αντικειμενικές τιμές θα πέσουν επειδή «διά νόμου» παρέμεναν σε επίπεδα πάνω από τις εμπορικές (π.χ. Ψυχικό).

Αυξήσεις φόρου σε «λαϊκές» περιοχές, όπου διαπιστώνεται πως οι τιμές της Εφορίας είναι πλέον χαμηλότερες από τις εμπορικές.

Να περιοριστούν δραστικά εκπτώσεις για χαμηλόμισθους – ευπαθείς ομάδες.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ

Παρά τις δεσμεύσεις, πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν και αμφιβολίες για το αν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες στις εμπορικές τιμές μέχρι το τέλος του 2017.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο του νέου επικαιροποιημένου μνημονίου, σε περίπτωση που οι νέες φορολογητέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν έστω και σε μικρή πτώση των ετήσιων εσόδων του ΕΝΦΙΑ κάτω από το επίπεδο των 2,7 δισ. ευρώ, θα διευρυνθεί η φορολογητέα βάση επιβολής του φόρου και θα αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές του ώστε το ύψος των εσόδων που θα εισπραχθούν να παραμένει σταθερό στα ίδια επίπεδα που προβλέπει το μνημόνιο.

Στην ίδια συμφωνία προβλέπεται ότι μειώσεις στις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ μπορεί να υπάρξουν μόνο μετά το 2020, κατά μόλις 200 εκατ. ευρώ (από τα 2,7 δισ. που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες), αν και εφόσον η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα από μέτρα λιτότητας υπερκαλύψει το 3,5% του ΑΕΠ.

Στο κείμενο του νέου επικαιροποιημένου μνημονίου περιγράφεται ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του σχεδίου της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων τιμών. Ετσι, αποκαλύπτεται και το σχέδιο για να ξεκινήσει η επιβολή του ΕΝΦΙΑ του 2018 από τον Μάρτιο του συγκεκριμένου έτους, δηλαδή πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση