HomeHL-GreeceΟ Μακρόν έρχεται στην Αθήνα τον Ιούνιο

Ο Μακρόν έρχεται στην Αθήνα τον Ιούνιο

Στηρίζει τις ελληνικές θέσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Μακρόν έρχεται τον Ιούνιο στην Αθήνα. Δηλαδή, πάνω στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος. Η επίσκεψη του νέου προέδρου της Γαλλίας συμφωνήθηκε στο τετ α τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι δύο άνδρες στην ολιγόλεπτη συνάντησή τους δεν συμφώνησαν μόνο για το επίσημο ταξίδι του Μακρόν στην Ελλάδα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως αμέσως μετά τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, αλλά και για την αναγκαιότητα να βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να κατέθεσε στον Ελληνα πρωθυπουργό την αποφασιστικότητά του για εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε με ξεκάθαρο τρόπο στα όσα είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Λε Μερ, στο Eurogroup της Δευτέρας. Ο Τσίπρας φέρεται να είπε στον συνομιλητή του πως επιδίωξη της κυβέρνησής του είναι να επιτευχθεί μία σαφής λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. «Λύση ξεκάθαρη στο Eurogroup, δεν θα είμαι πάντα το καλό παιδί», φέρεται να έχει πει ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του.

Διασαφηνίστηκαν προθέσεις

Η Σύνοδος των ηγετών του ΝΑΤΟ αποδείχθηκε πάντως πως ήταν μία καλή ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να διασαφηνίσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην προοπτική της εξεύρεσης λύσης για το χρέος. Και από τη συνάντηση που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός φαίνεται πως κατάλαβε πολλά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», εξήγησε στην καγκελάριο τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση Σόιμπλε για το χρέος, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία εκείνα που φανερώνουν πως η λύση που προτάθηκε «δεν οδηγούσε την Ελλάδα στο QE». Η λύση που προσφέρθηκε επομένως στην ελληνική πλευρά θα ήταν μία τρύπα στο νερό σε σχέση με τον στόχο της εξόδου της χώρας στις αγορές.

Η Μέρκελ τον άκουσε με προσοχή και μάλιστα αποφεύγοντας να «αδειάσει» τον υπουργό της φέρεται να απάντησε στον Ελληνα πρωθυπουργό: «Κατανοώ γιατί δεν δέχτηκες την πρόταση. Δεν ήταν μία πρόταση που έδινε καθαρή λύση». Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε από την πλευρά του ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει μία οριστική και σαφής απόφαση για το χρέος που θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας στις αγορές. Στο σημείο εκείνο η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό πως θα προτιμούσε να είναι ο Σόιμπλε εκείνος που θα οδηγήσει στη λύση, υποσχόμενη όμως πως «αν χρειαστεί να παρέμβω, θα το κάνω». Εδειξε όμως πως εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα ήθελε να αποφύγει μία ανοιχτή παρέμβαση που ενδεχομένως να προκαλούσε πολιτικές συζητήσεις στο εσωτερικό της χώρας της.

Το εντυπωσιακό στοιχείο από τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες βρίσκεται πάντως στη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος επίσης εμφανίστηκε να συμμερίζεται την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αρνηθεί την πρόταση του Eurogroup για το χρέος, με το ΔΝΤ να διατηρεί έναν απροσδιόριστο ρόλο.

Ο πρωθυπουργός έχει πει στους διεθνείς συνομιλητές του, αλλά και στους συνεργάτες του πως με βάση τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα κανονικά με χρηματοδότηση και η χώρα να εξασφαλίσει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είτε να δοθεί μία λύση από την αρχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πειστεί πως πρέπει να υπερασπιστεί την επιλογή του να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία, ακόμη κι αν χρειαστεί να πιέσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να δώσουν μία ξεκάθαρη λύση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για το Μαξίμου ακόμη και η πιθανότητα μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να διασφαλίσει την ένταξη της χώρας στο QE τον Ιούνιο, «όμως αυτό είναι μία επιλογή καθαρά του Ντράγκι και κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ», αναφέρει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Χωρίς να υποβαθμίζει την κόντρα που υπάρχει ανάμεσα σε Σόιμπλε και Ντράγκι, ούτε επίσης τις πιέσεις που υφίσταται ο δεύτερος από τον πρώτο για να «κόψει» την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ισχυρό μέτωπο

Η ίδια πηγή υπερτονίζει το γεγονός πως για πρώτη φορά σε Eurogroup εμφανίστηκε ένα ισχυρό μέτωπο υπέρ των ελληνικών θέσεων (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, ακόμη και Αυστρία), υπενθυμίζοντας πως τίποτα δεν είναι αυτονόητο, καθώς «υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να βγούμε στις αγορές και από την επιτροπεία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης λέει συχνά πως για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, θα πρέπει να ηττηθούν εκείνες οι δυνάμεις που εντός και εκτός χώρας υποστηρίζουν την εσωτερίκευση των μνημονίων ως ένα πάγιο καθεστώς. συμβουλιο κορυφησ

Πληροφορίες, τις οποίες το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει, αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση αδιεξόδου είναι αποφασισμένος να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Κορυφής (22/23 Ιουνίου) ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν μία πολιτική απόφαση.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση