HomeHL-WorldΒενεζουέλα: Στους δρόμους οι πολίτες – 58 νεκροί από τις αρχές Απριλίου

Βενεζουέλα: Στους δρόμους οι πολίτες – 58 νεκροί από τις αρχές Απριλίου

Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στους 58 έχει ανέβει ο αριθμός των νεκρών στην Βενεζουέλα που συνταράσσεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εδώ και οκτώ εβδομάδες.

Την Παρασκευή η Γενική Εισαγγελέας της χώρας ανακοίνωσε πως από την 1η Απριλίου που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες κατά του Μαδούρο με την απαίτηση να παραιτηθεί, έχουν καταγραφεί 55 θάνατοι διαδηλωτών από πυροβολισμούς, ηλεκτροπληξία, πνιγμό, τροχαία, δακρυγόνα και ένα παγωμένο μπουκάλι νερό στο κεφάλι.

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα Ντίαζ ανακοίνωσε πως από τους νεκρούς, οι 38 έχουν σκοτωθεί από πυροβολισμούς κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ σε τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις κύριοι ύποπτοι ως δράστες είναι οι άντρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ακόμα τρία θύματα πυροβολισμών ήταν άντρες της αστυνομίας.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία, ενώ προσπαθούσαν να λεηλατήσουν έναν φούρνο στις αρχές Μαΐου, και πλέον περιλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις ταραχές.

Τέσσερις θάνατοι αποδίδονται σε τροχαία, που όμως σχετίζονται με τις διαδηλώσεις και τα οδοφράγματα που συχνά στήνουν οι διαμαρτυρόμενοι.

Ένας άντρας έχασε τη ζωή του από εισπνοή δακρυγόνων και μια γυναίκα σκοτώθηκε όταν κάποιος πέταξε στο κεφάλι της ένα παγωμένο μπουκάλι με νερό.

Από την ανακοίνωση της εισαγγελέως έως σήμερα, έχουν καταγραφεί ακόμα τρεις θάνατοι από πυροβολισμούς στην πολιτεία Μπαρίνας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 58.

Το Σάββατο χιλιάδες πολίτες στο Καράκας διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης Μαδούρο και υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, 10 χρόνια μετά το κλείσιμο ενός τηλεοπτικού σταθμού που υποστήριζε την αντιπολίτευση.

Στα ανατολικά της πρωτεύουσας ξέσπασαν νέες συγκρούσεις. Νεαροί διαδηλωτές που φορούσαν μάσκες έκλεισαν δρόμους με φορτηγά στα οποία στη συνέχεια έβαλαν φωτιά δημιουργώντας πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν. Σε απάντηση οι διαδηλωτές έκαναν ρίψη μολότοφ και πετρών.

Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις στη Βενεζουέλα είναι καθημερινές πλέον από την 1 Απριλίου και μετά.

Επτά στους δέκα πολίτες της Βενεζουέλας επιθυμούν την απομάκρυνση του προέδρου Μαδούρο, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις με τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση να πυροδοτεί τη λαϊκή οργή. Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο Δευτέρα.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση