HomeHL-WorldΜέρκελ: «Απογοητευτική» η συζήτηση για το κλίμα στην G7

Μέρκελ: «Απογοητευτική» η συζήτηση για το κλίμα στην G7

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας G7 είχε «μία απογοητευτική» συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την Συμφωνία του Παρισιού, την ώρα που μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα λάβει την απόφασή του για το ζήτημα «την επόμενη εβδομάδα».

donald-trump-ena

Κατά την άποψή της Μέρκελ, η αναφερόμενη συμφωνία είναι τόσο σημαντική, που δε θα πρέπει να γίνει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός για την εφαρμογή της. Το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης της ομάδας των χωρών της G7 αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν στις λοιπές χώρες της ομάδας, ως προς την έκφραση υποστήριξης των προβλεπομένων στην Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Όλες οι χώρες-μέλη της ομάδας -εκτός των ΗΠΑ- επιβεβαίωσαν «την ουσιαστική δέσμευσή τους» στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε και στην σκληρή συζήτηση των ηγετών για τον εμπόριο, τονίζοντας ότι βρέθηκε κοινό έδαφος σύγκλισης των απόψεων, μέσω της δέσμευσης στους εμπορικούς κανόνες του διεθνούς συστήματος, αλλά και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Οι ηγέτες της G7, δεσμεύτηκαν πάντως για την ελευθερία των αγορών, αλλά και για «την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού», ενώ παράλληλα δηλώνουν την αντίθεσή τους, στην υιοθέτηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών.

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των κρατών-μελών της ομάδας G7 για το ζήτημα των σχέσεων με την Ρωσία, αναφέρει επίσης την ετοιμότητα των κρατών που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα προκειμένου “να εφαρμοστούν νέα περιοριστικά μέτρα”, εάν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Επιβεβαιώνεται ακόμα η τήρηση των δεσμεύσεων συναλλαγματικής ισοτιμίας, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, που προηγήθηκε.

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο υπάρχει η δέσμευση των χωρών-μελών για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφέρεται ότι η Βόρεια Κορέα “εξελίσσεται σε ουσιαστική απειλή” για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Παράλληλα, εκφράζεται η ετοιμότητα της G7 για την ενίσχυση των μέτρων εμπορικού και οικονομικού περιορισμού κατά της Βόρειας Κορέας, εκτός κι αν εγκαταλείψει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της.Η ομάδα G7 εκφράζει επίσης, την ανησυχία της για την κατάσταση της κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα, καλώντας για την αποστρατικοποίηση των «αμφισβητούμενων περιοχών».
protothema.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση